Hírek

Bezzeg… Gazdasági mentőcsomag Romániában!

Érdekes intézkedésekről számolt be Kelemen Hunor az RMDSZ miniszterelnök-helyettes, melyek 1,1 milliárd euró (420 milliárd forint) értékű gazdasági és szociális csomagot jelentenek. Kénytelenek valamit tenni, mert úgy tűnik a román gazdaság földbe áll, mint a gerely…

Borítóképen: A román parlament épülete – a felszín alatt… (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Antony Stanley, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Előre kell bocsátanunk, hogy a helyzetért nem az RMDSZ, vagy éppen Kelemen Hunor a felelős, hiszen az ő koalíciós tagságuk inkább csak azt szolgálja, hogy legyen egyáltalán kormány, a döntések nagy valószínűséggel nem náluk születnek meg.

De nézzük, mit tartalmaz a mentőcsomag! A szociális rész úgy néz ki, hogy kilenc hónapos hitelmoratóriumot vezetnek be, a 2.000 lej alatti nyugdíjjal rendelkezők kapnak egy egyszeri 700 lejes juttatást, a közalkalmazottaknak pedig megemelik a bérét a korábban beígért, de soha meg nem adott összeg 25%-a erejéig.

Igen ám, de a román költségvetés már így is az eladósodás útján lépdel, ha a kiadásokat ilyen módon növelik, akkor csak gyorsítják a folyamatot, ezért más korrekciókra is szükség van!

A kormánypártok ugyanakkor a költségvetési konszolidáció és az államháztartási hiányra vonatkozó kötelezettségvállalások betartása érdekében legalább 10 százalékkal akarják csökkenteni a költségvetési kiadásokat, de úgy, hogy a beruházásokat, a béreket, a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat nem vágják meg, létszámstopot vezetnek be a közszférában és 10 milliárd lejjel növelni akarják a konszolidált állami költségvetés bevételeit!

Ez eddig jól hangzik, de nézzük meg, mit jelent ez a gyakorlatban! Az állami költségvetés egyfajta „adok-kapok, abban az értelemben, hogy az államnak nincs pénze, csak beszedi az egyik oldalon (a gazdaság többi szereplője szempontjából ez az „adok”), a másik oldalon pedig – új leosztásban – visszaadja a gazdaságban („kapok”).

Miután az jól látható, hogy az alkalmazottak, azaz a magánszemélyek jövedelmeit nem akarják csökkenteni (sőt, a fent említett csoportoknak segíteni szeretnének), nyilvánvaló, hogy a vállalatokon akarják behajtani azt a bizonyos 10 milliárd lejt. Igen ám, de itt lép képbe a cikkünk elején említett gerely! A román gazdaság már így is erősen veszített lendületéből, és ha most még elvonnak pénzt a vállalkozásoktól, az további lassulást okozhat, mígnem leáll a növekedés…

Ha pedig ez megtörténik, előbb-utóbb elpárolog az a 10 milliárd lej, mert nem lesz, aki megfizesse, vagy nem lesz miből megfizetni! Ez a csomag – mondjuk ki! – nem segít sajnos semmit!

Igen, a nyugdíjasok 700 lejes juttatása nem sokat segít, a közalkalmazottak így is átverve érezhetik magukat (teljes joggal!), a kilenc hónapos hitelmoratórium alatt pedig igen tetemes kamattartozást lehet felhalmozni… A vállalatok meg többet fizetnek, így ők sem lesznek túl boldogok!

Szóval így néz ki egy sikertörténet…

Ajánlott Cikkek