Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Bezzegéknél ég a világ!

Alighanem előbb utóbb a rántott béka is elkészül – ha lesz mibe kisütni… Valamiért a bezzegországok – láss csodát… – ezek éppen utódállamok, valahogy mindig beleszaladnak a nagy gazdasági csodába, majd kiderül, hogy a politikai alapú véleményformálásnak nincs sok értelme a számokkal szemben!

Borítóképen: Közép-Európa országok térképének nagyobb változata hivatalos nevekkel (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Felhasználó:Sinuhe, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A legfrissebb inflációs adatok azt mutatják, hogy sem a rendkívüli mértékű uniós elköteleződés, sem pedig a munkát harcos nacionalizmussal letudó pótcselekvés nem igazán célravezető az olyan országok számára, ahol nincs valódi stratégia, és azon – a hiányában értelemszerűen – nem dolgoznak…

Szlovákiát nem védi meg az euró, pedig az euró-övezeti csatlakozáskor arról szólt a fáma, hogy az majd minden gazdasági problémát megold, így többek között az inflációt is kordában tartja. Erre mi történik?

A 9,5%-os magyar infláció jóval közelebb van az euró-zóna 7,5%-os pénzromlási üteméhez, mint a szlovák 10,4%!

Hogy is van ez akkor? A történet végtelenül egyszerű; az euró-zóna nem mindenkinek jó, de Európa legnagyobb gazdaságainak egyenesen mennyei manna! Különösen igaz ez Németországra, ami nem csak azért áll legközelebb az uniós és euró-zónás inflációs szinthez, mert a legnagyobb gazdaság, hanem azért is, mert valójában az euró a német márka mai megfelelője. Erre példa, hogy míg Spanyolországban 8,4%-ot mértek, addig Franciaországban mindössze 4,8%-ot…

Na meg ugye az a fránya atomenergia! Csak nem azért lohol kevésbé az infláció a franciáknál, mert energiaszükségletük 70%-át atomerőművekben termeli meg? Még az is lehet!

Ha már atomerőmű; Romániában mini atomerőművekkel kísérleteznek amerikai pénzből, ahogy például európai pénzből hidrogénnel hajtott vonatokat telepítenek a jó 100 évvel ezelőtti, lepukkant vasúti infrastruktúrára, közben meg ülnek a gázon, de kitermelni nem tudják. Nos, őket sem menti meg a támogatás, valamiért ott is szalad az infláció.

Romániában az azonos időszakra vetített pénzromlás üteme ugyanis az előző 10,15%-ról egyenesen 13,76%-ig rakétázott!

Valami nagyon nem stimmel… Úgy tűnik, hogy nem rossz az, ha van atomerőműve egy országnak, és az sem tűnik rossz stratégiának, hogy orosz energiahordozókra épül az energetikai ipar.

Vegyük észre; a németek – karöltve az osztrákokkal – azon fáradoznak, hogy megtorpedózzák a második paksi atomerőművet, az unió pedig – szintén erős német befolyásra – meg azon dolgozik, hogy kiborítsa a magyar gazdaság alól az energetikai lábat!

És a dolog „szépségét” csak fokozza, hogy mindezt politikai alapon, hiszen gazdasági érvek – mint látható fent! – nincsenek. Bezzeg…

Az adatok forrása: Tradingeconomics

Ajánlott Cikkek