Hírek

Bezzegromániában a vasút maradéka sem működik…

Spontán sztrájk kezdődött a román állami vasútnál (CFR), miután a mozdonyok javításával megbízott alkalmazottak megszakították a munkát. A karbantartók nem dologtalan népség, hiszen a CFR olya lepukkant állapotban van, mint India elmaradottabb részeink a britek által otthagyott vasúti vállalatok, és azok infrastruktúrája. Ha a karbantartás nincs, akkor közlekedés sincs, de most már a többi alkalmazott is csatlakozni látszik!

Borítóképen: a Budapest és Bécs irányába induló szerelvény valahol Bukarest-külsőn…

Előbb természetesen Bukarestben kezdtek késni a vonatok, de később átterjedtek a késések, és járat-kimaradások, és az Antena 3 román televíziós társaság szerint volt olyan, hogy Bukarest mellett a nyílt pályán állítottak meg egy szerelvényt!

A vasutasok elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a kormány elhalasztotta annak a határozatnak a hatályba lépését, ami 35 százalékos béremelést jelentett volna. Szerintük a vasutasok így a minimálbérhez közeli összegeket keresnek.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter azt mondta, hogy vannak nehéz helyzetben lévő állami vállalatok – ilyen a a CFR Infrastructure-ról, akár a CFR Călătoriról (személyszállítás) vagy a CFR Marfă-ról (áruszállítás) -, ezeknek pedig át kell esniük egy gazdasági hatékonysági folyamaton, de megpróbálják megtalálni a vasutasok számára is a lehető legjobb megoldást.

Nos, a helyzet úgy áll nagyon okos románfelsz..k, hogy Romániában igen jelentős még mindig az állami szektor súlya a foglalkoztatásban, mert – mint például a CFR-t is! – arra használják ezeket a nyereséget nem, de veszteséget annál inkább termelő cégeket, hogy a munkanélküliségi adatokon javítva valamifél szociális foglalkoztatást valósítsanak meg.

Igen ám, de a végén ez lesz a legdrágább, ugyanis azon túl, hogy időnként fel kell tőkésíteni ezeket a vállalatokat (ami uniós tagként nem is olyan könnyű, na meg sokba fáj!), ezek az egyébként sok esetben stratégiai fontosságú cégek egyre rosszabb minőségben termelnek/szolgáltatnak, és lám, most már azt is tudni, hogy vannak olyan területek, ahol a szociális foglalkoztatás keretében igencsak keményen kell dolgozni, a majdnem semmiért…

Akkor tehát, amikor arról hall kedves olvasó, hogy „Magyarország már érzi Románia jeges leheletét a tarkóján”, meg hogy „Ebben is beelőzött Románia”, és ezek legkülönbözőbb variációt, akkor rettenetesen sokkal osszák el, amit hallanak!

Ha pedig nem hiszik, kérdezzék meg azokat a magyar testvéreinket, akik feje fölött, vagy felmenőik feje fölött szerencsétlen módon átlépett a határ, így Romániában találták magukat…

Ajánlott Cikkek