Hírek

Biden: A választási eredmények tagadása a káosz felé vezető út!

Joe Biden televíziós beszédet mondott a washingtoni Union Station állomáson, pát utcára attól a Capitoliumtól, ahol egy évvel ezelőtt komoly zavargások voltak. Beszédében nyilván visszautalt a korábbi eseményekre, és – mi sem természeteseb… – politikai ellenfeleit stigmatizáló kijelentéseket tett.

Borítóképen: Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke beszél a 2019-es Iowa Democratic Wing Ding résztvevőivel az iowai Clear Lake-i Surf Ballroomban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Arra biztatta az amerikaiakat, hogy a november 8-i szavazáson egyesüljenek a „politikai erőszak” ellen. A demokrata Biden azt mondta, hogy Donald Trump volt elnök és támogatói „összeesküvést és rosszindulatú hazugságokat kiáltanak”

– írja a BBC.

A republikánusok visszautasítják az ilyen kijelentéseket, mondván, hogy Biden megosztja az amerikai társadalmat, de november 8-án választás van, sőt, mintegy 30 millióan máris szavaztak – olyan államokban, amelyekben lehetőség van az előszavazásra – így érthető, hogy durvul a kampány.

De Biden tovább ment még ennél is, amikor a Nancy Pelosi férjét ért támadást is Trumppal igyekezett összekötni, akit nem nevezett meg, csak annyit mondott, hogy „legyőzött volt elnök”. Biden tehát a politikai erőszak minden formáját a republikánusokra hárítja, ezzel pedig hasonló retorikát követ, mint amit például Olaszországban a lefasisztázott – végül győzelmet arató! – Giorgia Meloni ellen vetettek be.

Ezzel szemben a republikánusok azt mondják, hogy Biden kijelentéseivel csak a valós problémákról igyekszik elterelni a figyelmet, úgy, mint például a történelmi magasságokba emelkedő inflációról, és önnön támogatottságának alacsony szintjéről.

Biden elnök megpróbál megosztani és uralkodni egy olyan időszakban, amikor Amerikának összefogásra van szüksége – mert nem tud beszélni politikájáról, amely megemelte a megélhetési költségeket.

Az amerikaiak ezt nem veszik meg.

A fenti idézet Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus kisebbségi vezetőjétől van, melyet Twitteren írt ki.

A legtöbb előrejelzés azt vetíti előre, hogy a republikánusok fogják megszerezni a képviselőház irányítását, míg a szenátus pedig mindkét irányba eldőlhet.

Ajánlott Cikkek