Hírek

“Biden azt akarja elérni, hogy télen nagyon hideg legyen…”

A Junge Welt riportot készítatt Michael Hudson elemző-tanácsadóval, aki valami egészen más véleményt fogalmaz meg Bidenről, a háborúról és úgy általában világról, mint amihez hozzászokhatott a nyugati média-fogyasztó…

Borítóképen: Az Egyesült Államok nagykövetsége választási figyelő partit rendezett november 9-én, amikor a szavazatok összesítése alapján határozták meg az Egyesült Államok következő elnökét! (forrás: flickr, szerző: U.S. Embassy photo by Un Yarat, liccenc: CC BY-ND 2.0) A kép illusztráció

Kérdésre válaszolva rögtön az interjú elején egy elég meglepő kijelentést tesz:

„Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az emberiség választhat a demokrácia és az autokrácia között. Demokrácia alatt oligarchiát ért. Az oligarchiák pedig mindig a pénzügyi piacokat uralják.”

Hogy is van ez? Oligarchákrók eleddig Oroszország és Ukrajna kapcaán hallottunk leginkább, de nem az Egyesült Államokkal kapcsolatban! Hogy is van ez? Erre is van válasz, de előbb tegyük hozzá, hogy Hudson szerint Oroszország éppen távolodik az oligarchisztikus berendezkedéstől!

„Az Egyesült Államokban viszont a pénzügyi oligarchia uralkodik. Nagyon hasonlít az ókori Rómához: az oligarchia elkezdte finanszírozni a politikát az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban a választásokon való induláshoz pénzügyi adományozókra van szükség. Ezek pedig többnyire a nagyvállalatoktól származnak, amelyek többségi tulajdonosa a Wall Street-i pénzintézetek.”

Nocsak… Ki gondolta volna? Hát igen sokan, de ez nagyon másként van előadva az amerikai választóknak, na meg a nagyvilágnak! ÉS akkor még az elektori rendszert nem is bolygattuk…

„Amikor az Egyesült Államokban valaki indul egy politikai tisztségért, keresnie kell egy finanszírozót, és ha valaki beleegyezik, hogy több száz millió dollárral járul hozzá egy kétéves kampányhoz, meg kell ígérnie, hogy követi azokat az irányelveket, amelyeket a finanszírozók – az Egyesült Államokban adományozó osztálynak – támogatásnak nevezik”

– mondja az elemző.

Michael Hudson

Amerikai közgazdász, a Missouri–Kansas City Egyetem közgazdaságtudományi professzora és a Bard College Levy Economics Institute kutatója, volt Wall Street -i elemző, politikai tanácsadó, kommentátor és újságíró. Közreműködik a The Hudson Reportban, a Left Out által készített heti gazdasági és pénzügyi hírek podcastjában.

Az Egyesült Államok tehát nem demokrácia, hanem valami egészen más… De mit eredményez ez, és milyen hatása van például az orosz-ukrán háborúra?

„Az ukrajnai háború 2014-ben puccsal kezdődött. Az Egyesült Államok támogatta őt egy meghatalmazott kormány felállításában. Nyolc éve támadják az ukrán kormánycsapatok a két orosz nyelvű Luganszk és Donyeck tartományt. Ez év tavaszán Kijev civilek elleni támadást tervezett ott – vérfürdő lett volna.”

És mi végre a háború? Hudson szerint Washingtont a legkevésbé sem érdekli Ukrajna…

„Az Egyesült Államok és az EU fegyvereket biztosít az ukránoknak, hogy harcolni tudjanak. Washington célja, hogy katonailag megkösse Oroszországot Ukrajnában. Moszkva nem tud majd katonai támogatást nyújtani Kínának, az Egyesült Államok legfőbb ellenségének.”

Ennek bizonyítására a szakértő nem kevesebbet állít, mint hogy az Egyesült Államok beavatkozása nélkül már békét kötött volna Ukrajna és Oroszország:

„Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök békeszerződést akart aláírni, hogy az ukránok továbbra is rá szavazzanak. De az Egyesült Államok azt mondta, hogy nem, folytatni kell a harcot. És úgy tűnik, az Egyesült Államok több tízmillió dollárt utalt át offshore számláira, amint azt a Panama Papers nagyon jól dokumentálja. Alapvetően Zelenszkij csak Washington parancsait teljesítette.”

De ez még nem minden, ugyanis azt is olvashatjuk a cikkben, hogy mi a terve Washongtonnak Európával:

„Az Egyesült Államok arra számít, hogy az euró árfolyama további 20 százalékkal, körülbelül 80 centre csökken, hogy elősegítse az Európából és különösen Németországból a tőkekiáramlást. A német ipart azért fenyegeti, mert nem szabad többé orosz gázt vásárolnia. Alapvetően az Egyesült Államok azt mondta a német politikusoknak, hogy kövessenek el ipari öngyilkosságot.”

Ahogy sejtettük: a német és az európai gazdaság, mint versenytárs leépítésre kerül – legalábbis Hudson véleménye szerint -, de mi van az orosz gazdasággal? Moszkva számára mit jelentenek a szankciók?

„A nyugati szankciók nagyszerűek Oroszország számára. Bármely ország, amelyet az Egyesült Államok szankciói fenyegetnek, kénytelenek magukról gondoskodni. Egy héttel ezelőtt Putyin elnök beszédet mondott, amelyben azt mondta, hogy az orosz kormány előmozdítja az import helyettesítését. A német autók importja helyett Oroszország Kínához fordul saját autóipar fejlesztése érdekében. Oroszország most nagyon gyorsan felváltja a Nyugattól vagy az ipari áruktól való függést saját hazai termelésével.”

Kína és az Egyesült Államok viszonyáról azt mondja a szakértő, hogy Kína éppen olyan gazdasági rendszert épít ki, mint az korábban az Egyesült Államokat is felemelte: erős állami kontroll alatt, állami pénzekkel építik gazdaságukat (mint amilyen például az amerikai New Deal volt), ezzel szemben az USA-ban, ahol ma már nincs valódi állami szektor, ezért a pénzügyi szektornak kell megszerveznie a monopolisztikus hatalmat, melyet Kínában az állam testes meg.

Igen ám, de sokan azt mondják, Kínában óriási buborékok vannak a gazdaságban, ami előbb-utóbb kipukkan, és akkor könnyen kifulladhat a nagy növekedés. Nos, ez a nyugati felfogás szerint így is lenne, csakhogy a fentiekből más következik:

„A People’s Bank of China hiteleket nyújtott közvetítő bankoknak, amelyek elsősorban lakásvásárlóknak adtak kölcsönt. Ennek nagy része a vállalatok által tartott jelzáloghitel volt. Mivel a kormány a hitelező, a kínai kormány képes kiszolgálni számos nagyvállalat adósságát. Amikor egy amerikai ingatlancég nem fizeti adósságait, csődbe megy, és lényegében eladják (…) A kínai kormány azonban azt mondja, hogy a vállalkozásokat nem fogják bezárni (…) A kínai kormány rájött, hogy túl sok tanácsot fogad meg az Egyesült Államoktól…”

„Az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálás nem két különböző ipari nemzet, hanem gazdasági rendszerek között folyik”

ezt konklúziónak is tekinthetjük Peking és Washington viszonyát tekintve.

De mi lesz Európával?

„Biden azt akarja elérni, hogy télen nagyon hideg legyen azáltal, hogy blokkol mindenféle békemegállapodást. Oroszország pedig nem siet a háború befejezésével vagy a békeszerződés megkötésével. A kérdés az, hogy Németország és Európa többi része hogyan fog cselekedni, ha egyes cégeik csődbe mennek, és az otthonaik fűtésének költségei megdöntik a költségvetésüket. Az életszínvonalnak csökkennie kell ahhoz, hogy a NATO háborúját megvívhassuk.”

Ajánlott Cikkek