Hírek

Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália közösen hiperszonikus fegyvereket fejlesztenek ki

FT: Biden bejelentette, hogy Angliával és Ausztráliával hiperszonikus fegyvereket fejleszt ki

Joe Biden amerikai elnök bejelentette az AUKUS szövetség terveit hiperszonikus fegyverek fejlesztésére. A fejlesztést az Egyesült Királysággal és Ausztráliával együttműködve végzik – írja a Financial Times egy forrásra hivatkozva.

A a cikkben azt írják, hogy az amerikai elnök kedden jelenti be a fejlesztést. Az új program ugyanakkor az orosz és kínai katonai fejlesztésekre is válaszul irányulhat, hiszen a Pentagon szerint a kát ország jelentősen megelőzi őket a hiperszonikus fegyverek terén.

Korábban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának DARPA Fejlett Kutatási Projektek Hivatala megerősítette egy hiperszonikus rakéta sikeres tesztelését. A teszteket titokban végezték, hogy elkerüljék a fokozódó eszkalációt.

2021-ben vált ismertté egy hiperszonikus rakéta első kilövése a Hypersonic Air-reathing Weapon Concept (HAWC) projekt részeként. A lőszer egy sugárhajtóművet és egy kinetikus legyőző robbanófejet kapott.

Ajánlott Cikkek