Hírek

Biden beszélt Zelenskyvel a nagy beszéd előtt

Washington gazdasági és humanitárius segélyt ígér, miután Kijev repülési tilalmi zónát kért

borítókép : https://commons.wikimedia.org This is a photo of a monument in Ukraine, number: 80-391-0598 Babyn Yar Holocaust memorial

Az Egyesült Államok továbbra is fegyvereket, pénzt és humanitárius segélyeket küld Ukrajnának – mondta Joe Biden elnök kollégájának, Volodimir Zelenszkijnek keddi telefonos egyeztetésükkor.

A Fehér Ház nem foglalkozott Kijev NATO-repüléstilalmi övezetre vonatkozó kérésével, amelyeket az Egyesült Államok nyíltan elutasított .

A Biden- Zelenszkij beszéltek a Fehér Házban megjelent feljegyzések szerint. A két elnök megvitatta és Washington ígéretet tett hogy továbbra is nyújtja a „folyamatos támogatást Ukrajnának”, beleértve „a biztonsági segítségnyújtást, a gazdasági támogatást és a humanitárius segélyek folyamatos szállítását”.

Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok „dolgozik Oroszország elszámoltathatóságán, többek között olyan szankciók bevezetésével, amelyek már most is hatással vannak az orosz gazdaságra”. A múlt héten azt mondta, hogy a szankciókat úgy tervezték, hogy hosszú távú hatást fejtsenek ki. 

Az amerikai elnök később kedden beszédet mond a Kongresszusnak, hivatalba lépése óta az Unió állapotáról szóló első hivatalos beszédében. A Fehér Ház szerint a beszélgetés másik témája az volt, hogy „Oroszország fokozza a támadásokat a civilek által használt helyszínek ellen Ukrajnában, beleértve a mai, Babyn Yar holokauszt-emlékműhöz közeli bombázást is”. 

Zelenszkij egy tweetben azt állította, hogy egy bombát dobtak le „Babyn Yar közelében”, amit az amerikai média úgy közölt , hogy Oroszország magát a Holocaust emlékművet bombázta. A Babyn Yar emlékmű csaknem 300 méterre áll a kijevi tévétoronytól, amelyet korábban kedden találtak el. Öt ember meghalt a támadásban- közölték az ukrán hatóságok. 

Az orosz hadsereg korábban figyelmeztetést küldött, hogy az ukrán hadsereg által használt, stratégiailag fontos kommunikációs csomópontokat veszi célba. Babyn Yar az a helyszín, ahol a náci katonák meggyilkoltak Kijev zsidóit a második világháború alatt . 1941 Szeptemberében két nap alatt csaknem 34 000 emberrel végeztek a náci megszállók.

Ajánlott Cikkek