Hírek

Biden: Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja!

Nem véletlen, hogy Bródy János örökérvényű dala jutott eszünkbe, amikor az NBC News hírét olvastuk… Biden arra figyelmeztetett, hogy nem lesz az ám jó, ha kiderül, mit is művel Ukrajnában az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok hírszerzési információinak Ukrajnával való megosztásáról szóló legutóbbi híradások két adminisztrációs tisztviselő szerint kontraproduktívak voltak.

Borítóképen: Csend! (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Chris, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A CIA igazgatójával, William Burnsszel, Avril Haines nemzeti hírszerzés igazgatójával és Lloyd Austin védelmi miniszterrel telefonon Biden azt üzente, hogy az ilyen nyilvánosságra hozatal „eltereli a figyelmet a célunkról” – mondta egy tisztviselő.

A CIA és a DNI Hivatala nem kívánt nyilatkozni. A Pentagon és a Nemzetbiztonsági Tanács nem válaszolt a megjegyzésekre…

Az NBC News csütörtöki jelentése szerint az amerikai hírszerzés segített Ukrajnának elsüllyeszteni az orosz zászlóshajót, a Moszkvát a múlt hónapban. Ez a történet a szerdai New York Timesban jelent meg arról, hogy az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat biztosított Ukrajnának, amelyek segítettek az ukrán hadseregnek megölni orosz tábornokokat.

Az NBC News a múlt héten arról is beszámolt, hogy az amerikai hírszerzés hogyan segített Ukrajnának megvédeni légvédelmi rendszereit és lelőni egy orosz repülőgépet.

A Biden-kormány tagadta, hogy célzott információkat adott volna Ukrajnának az orosz hajó elsüllyesztésére, a tisztviselők pedig azt mondták, hogy az Egyesült Államoknak nem volt előzetesen tudomása a támadásról, és nem vett részt abban. Tisztviselők azt is közölték, hogy az Egyesült Államok nem biztosított Ukrajnának olyan hírszerzési információkat, amelyeket orosz tábornokok megölésére szántak.

Egyes adminisztrációs tisztviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nyilvánosságra hozatalok kiélezhetik a konfliktust azáltal, hogy provokálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és akadályozhatják az Egyesült Államok hírszerzési információinak Ukrajnával való megosztásának hatékonyságát.

Kommentnek álljon itt a bevezetőben említett Bródy-szerzemény záró szakaszának szövege:

Hát ne szólj szám és nem fáj a fejem

hisz bolond ki sokat beszél

Csak arra figyelj,vétkesek közt

cinkos ne legyél.

Ajánlott Cikkek