Hírek

Biden figyelmeztette Kínát , hogy “lesznek következményei” ha támogatja Oroszországot

A Fehér Ház közlése szerint Biden elnök pénteken figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt a “következményekre”, ha Kína “anyagi támogatást nyújt” Oroszországnak az ukrajnai invázió közepette, ugyanakkor fenntartotta, hogy az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikája “nem változott”. 

borítókép : Biden elnök 2022. március 18-án, pénteken videohívás keretében beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel.  (Fehér Ház)

Biden és Xi péntek délelőtt közel két órán keresztül beszélt egy biztonságos videohíváson. Biden fogadta a hívást, amely délelőtt 9:03-kor kezdődött, a Fehér Ház helyzetelemző szobájában. A hívás délelőtt 10:53-kor ért véget. 

“Joseph R. Biden, Jr. ma beszélt Hszi Csin-ping elnökkel, a Kínai Népköztársaság (KNK) elnökével” – közölte a Fehér Ház néhány órával a hívás lezárása után. “A beszélgetés középpontjában Oroszország inváziója állt Ukrajnában.”

A Fehér Ház szerint Biden “vázolta az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink nézeteit a válsággal kapcsolatban”. 

“Biden elnök részletezte erőfeszítéseinket, hogy megakadályozzuk, majd reagáljunk az invázióra, beleértve az Oroszországra háruló költségeket is” – közölte a Fehér Ház. 

“Az elnök hangsúlyozta, hogy támogatja a válság diplomáciai megoldását” – tette hozzá a Fehér Ház. “A két vezető egyetértett abban is, hogy fontos a nyitott kommunikációs vonalak fenntartása a két ország közötti verseny kezelésében.” 

Eközben a Fehér Ház szerint Biden “megismételte, hogy az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikája nem változott, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ellenzi a status quo minden egyoldalú megváltoztatását”.  

Nem sokkal a találkozó befejezése után a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Xi hangsúlyozta a “súlyos kihívásokat” szerte a világon. “Az ukrajnai válság az, amit nem akarunk látni” – mondta a kínai külügyminisztérium jelentése szerint Xi. “A releváns események ismét azt mutatják, hogy az államok közötti kapcsolatok nem mehetnek el a konfrontációig. A konfliktus és a konfrontáció senkinek nem érdeke. A béke és a biztonság a nemzetközi közösség legbecsesebb kincse.” 

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a világ két legnagyobb gazdaságának állandó tagjaként nemcsak a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fejlődését kell a helyes úton vezetnünk, hanem vállalnunk kell az esedékes nemzetközi felelősséget, és erőfeszítéseket kell tennünk a világ békéjéért és nyugalmáért. – áll a kínai külügyminisztérium közleményében. 

Amerikai hírszerzési tisztviselők szerint Oroszország katonai és gazdasági segítséget kért Kínától Ukrajna megtámadása után. A hírszerzési források védelme érdekében az amerikai tisztviselők vonakodtak részletezni, hogy milyen típusú segélyt kérnek.

Az adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője a héten azt mondta, hogy a Biden-adminisztráció “mély aggodalmát” fejezi ki Kína Oroszországhoz való “összehangolása” miatt Moszkva Ukrajna elleni többfrontos háborúja közepette.

A tisztviselő osztotta ezeket az aggodalmakat, miután Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn Rómában, Olaszországban találkozott kínai kollégájával, Yang Jiechi kínai külügyi bizottság igazgatójával.

“Mélységes aggodalmunk van Kína Oroszországhoz való igazodása miatt, és a nemzetbiztonsági tanácsadó közvetlenül beszélt ezekről az aggodalmairól, valamint bizonyos cselekmények lehetséges következményeiről” – mondta a tisztviselő anélkül, hogy közvetlenül kommentálta volna az Oroszország által kért segítséget.

A tisztviselő azonban fenntartotta, hogy a Biden-adminisztráció “közvetlenül és privát módon kommunikál Kínával azokról az aggodalmainkról segítségekról, amelyeket más országok esetleg Oroszországnak nyújtanak.”

Kína még nem ítélte el az inváziót, bár szerdán egy tisztviselő dicsérte az ukrán népet. 

“Mindig tisztelni fogjuk az Ön államát, a kapcsolatokat az egyenlőség és a kölcsönös előnyök alapján fejlesztjük. Tiszteletben tartjuk az  ukránok által választott utat , mert ez minden nemzet szuverén joga” – mondta Fan Hsziangong, Kína ukrajnai nagykövete. Akit a kínai nagykövetséggel együtt áthelyezték Kijevből Lvivbe, miután az orosz erők február 24-én megszállták – közölték hétfőn a lvivi tisztviselők .

“Ebben a helyzetben, ami most van, felelősségteljesen fogunk cselekedni. Láttuk, milyen nagy az ukrán nép egysége, és ebben rejlik az ereje” – tette hozzá Fan. 

A BILD német hírügynökség arról számolt be, hogy Szergej Viktorovics Lavrov orosz külügyminiszter szerda este félúton volt Pekingbe, amikor gépe hirtelen megfordult és visszatért Moszkvába. Nem világos, hogy Putyin visszahívta-e, vagy a kínaiak hirtelen lemondtak egy tervezett találkozót. A Fox News még nem erősítette meg önállóan a jelentést. 

A pénteki online beszélgetés volt a negyedik az amerikai és kínai elnök között Biden hivatalba lépése óta. 

forrás foxnews

Ajánlott Cikkek