Hírek

Biden hozzájárulását adta amerikai csapatok Ukrajnába küldésére – Harcolni nem fognak

Biden elnök a lengyel Rzeszowban aggodalmának adott hangot a helyzettel kapcsolatban és „engedélyezte” az amerikai hadsereg Ukrajnába küldését.

Joe Biden amerikai elnök nyíilatkozott, amikor a lengyelországi Rzeszowban található támaszponton találkozoott az amerikai katonákkal. Erről a CNN számolt be .

Az amerikai vezető „megengedte” amerikai ejtőernyősök küldését Ukrajnába – például azt mondta, hogy a katonaságnak lehetősége lesz felmérni az ukránok bátorságát, és mindent a saját szemükkel látni, amikor „ott vannak”. Hogy Ukrajna melyik részén Biden nem fejtette ki. Emellett hozzátette, hogy az ukránok hihetetlenek, de inspirációjuk jelentős részét az amerikaiakból merítik. Később a Fehér Ház szóvivője tisztázta, hogy Washington ragaszkodik változatlan álláspontjához, és nem fog harcoló csapatokat küldeni Ukrajnába.

Washington álláspontja

Az információs téren nem egyszer felvetődött az amerikai csapatok és NATO -szövetségeseik részvételének kérdése az ukrajnai ellenségeskedésben. Washington ugyanakkor azt is többször hangsúlyozta , hogy nem küld harcoló csapatokat háborús övezetekbe, és nem járul hozzá a konfliktus eszkalálásához. Így Jen Psaki, a Fehér Ház  sajtótitkára azt mondta, hogy ez nem az amerikai nép vagy nemzetbiztonsági érdeke.

“Mindazonáltal továbbra is számos ötlet megvitatását folytatjuk, beleértve ezt is”

Biden azt is többször hangsúlyozta, hogy az ország csapatai nem vesznek részt és nem is fognak részt venni az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktusban Ukrajnában. Az amerikai vezető ugyanakkor nyíltan bírálja Vlagyimir Putyin orosz elnök tetteit, “háborús bűnösnek” nevezve, és a NATO keleti szárnyának megerősítését is végrehajtja.

Így március 24-én a brüsszeli csúcstalálkozó eredményeként a NATO-országok vezetői  úgy döntöttek, hogy növelik katonai jelenlétüket keleten, és négy új harccsoportot hoznak létre Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában. „Minden szükséges intézkedést és döntést megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a szövetségesek biztonságát és védelmét minden régióban, átfogó megközelítéssel. Intézkedéseink továbbra is preventívek, arányosak és nem eszkaláló jellegűek” – áll a NATO közleményében. Ezenkívül az Észak-atlanti Szövetség 40 000 katonát telepített a keleti szárnyra.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megtagadta az ellenségeskedésben való részvételt, Biden hangsúlyozta , hogy ha Oroszország vegyi fegyvereinek alkalmazására szánja Ukrajnában, az biztosan nem marad válasz nélkül. Az államfő elmondta, hogy a válaszlépés jellege attól függ, hogyan használják azokat a fegyvereket. 

Dmitrij Peszkov , a Kreml  szóvivője válaszul kijelentette, hogy nem az oroszok tartottak fenn titkos laborokat vegyi fegyverekkel való kísérlezezési szándékkal hanem a Pentagon.

Békefenntartók és katonai segítség

Lengyelország agresszívebben beszél. Mateusz Morawiecki miniszterelnök különösen  azt mondta, hogy a következő NATO-csúcson az ő kezdeményezésére megfontolják azt a javaslatot, hogy NATO-békefenntartókat küldjenek Ukrajnába. Szerinte  Kijevnek  joga van NATO békefenntartó misszió vagy más állam csapatainak meghívására irányuló kérelmet benyújtani. „Egy ilyen békefenntartó misszió minden bizonnyal oda vezetne, hogy legalább Ukrajna jelentős részén béke és nyugalom jöjjön létre” – magyarázta Morawiecki az álláspontot.

Március 3-án  Ukrajna Verhovna Rada is  felszólította az  ENSZ –  t és más nemzetközi szervezeteket, hogy küldjenek békefenntartó kontingenst az országba az orosz hadművelet leállítására. A NATO-ban szereplő 30 állam hatóságai azonban  a brüsszeli csúcson nem támogatták Lengyelország javaslatát, és megtagadták békefenntartók küldését Nyugat-Ukrajnába.

Ugyanakkor a nyugati országok továbbra is aktívan látják el Ukrajnát katonai felszerelésekkel és pénzzell. Például március 10-én az Egyesült Államok  Képviselőháza  elfogadta a kormány finanszírozási csomagját a folyó pénzügyi évre, amely 2021 októberében kezdődött. Ez 13,6 milliárd dollárnyi segélyt tartalmazott Ukrajnának.

Március 24-én a Pentagon  közölte, hogy az Egyesült Államok eljuttatta az első részt Ukrajnának a legnagyobb, 800 millió dolláros katonai segélycsomag részeként. A minisztérium jelezte, hogy a következő napokban további három szállítás várható, és azt is kifejtették, hogy a gépek Ukrajnával szomszédos országokban landolnak, ahonnan teherautókkal szállítják a fegyvereket és a lőszert az országba.

cnn.com

Ajánlott Cikkek