Vélemény Vélemény-cikkeink

Biden kemény, mint a kő!

Az amerikai elnök csütörtökön vázolta kormánya külpolitikai törekvéseit. Elmondta, hogy felhívta Putyint, és közölte vele: „Az Egyesült Államok többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett.” Fel is sorolt pár olyan esetet, ami szerinte az USA és a világbéke ellen irányult, de érdekes módon Ukrajnát csak, mint a keleti országrészt ért támadás elszenvedőjét említette, megfeledkezett róla, hogy egy militáns állam, ami a kisebbségeket ott és úgy tapossa sárba, ahogy csak tudja… A beszéd többi része magyarázatot ad erre is, nézzük!

„Szembeszállunk a jólétünket, biztonságunkat és demokratikus értékeinket fenyegető kínai kihívásokkal. Szembeszállunk Kína gazdasági visszaéléseivel, és szembehelyezkedünk agresszív tevékenységével” – jelentette ki, utalva egyebek mellett az emberi jogok, illetve a szellemi tulajdon védelmének problémakörére.

Úgy tűnik, hogy az USA újra a világcsendőrének szerepére tör, és – állításuk szerint – mindezt a demokrácia nevében teszi. Egyenes beszéd, de azért van ebben némi kanyar… Biden lehet, hogy többet mondott a kelleténél, de úgy tűnik, kissé belelovalta magát az igazságosztó szerepbe, és kevéssé figyelt arra, hogy voltaképpen magát cáfolta meg a beszéd további részében, ammikor

Kínát az Egyesült Államok legkomolyabb vetélytársának nevezte, de hozzátette, Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja.

Hoppá! Az miért tekinthető egyértelműnek, hogy az USA érdekei egyeznek a világ többi részének érdekeivel? Talán valahol van egy ilyen törvényi szövegezé, hogy

1§. Az USA-nak mindig igaza van.

2§. Amennyiben nincs igaza, életbe lép az 1.§.

Mit is jelent a fenti két gondolat? Nem mást, mint hogy az USA bárkivel hajlandó szövetkezni, ha érdekei azt kívánják meg. Figyelem! Nem arról beszélt Biden, hogy fellépnek a véleményük szerint elnyomó rendszerekkel szemben, vagy az olyan jelenségekkel szemben, melyeket nem tartanak elfogadhatónak, hanem azt, hogy ha van érdekük fellépnek ezek ellen, ha nincs, akkor meg akár szövetségre is lépnek…

Ezt persze szokás szépen csomagolgatni az ilyen beszédekben, de az új elnök nem köntörfalazott, valójában nyíltan kijelentette, hoyg az USA gazdasági és katonai erejét arra fogja használni, hogy érdekeit érvényesítse a világon, és ha kell, erővel kényszerítse a világ bármely hatalmát a behódolásra. Igazi birodalmi szemlélet!

Ebből pedig nem következik más, mint hogy a megnevezett Kína és Oroszország mellett/előtt az USA az a világhatalom, ami birodalom-építő erőként kíván versenyezni a globális uralomért. Szó nincs itt arról, hogy az USA (vagy Biden) az igazság bajnoka, az elesettek megmentője lenne, ne tévedjünk! És miért fáj az USA-nak Oroszország? Nem ám azért, mert Navalnijt bebörtönözték, az csak egyfajta ürügy (nem lennénk meglepve, ha éppen az USA titkosszolgák beszélték volna rá Navalnijt a hazatérésre…) ahhoz, hogy demokratikus értékekre hivatkozva Oroszország ellen hangolhassák a közvéleményt! Van itt viszont egy komoly bökkenő!

Oroszország Európa szinte kizárólagos energia-szállítója. Az igaz ugyan, hogy a zöldek most azzal kampányolnak, hogy 2020-ban meghaladta a zöldenergia-termelés a nem megújuló energia-termelést, de azt elfelejtik közölni, hogy a felhasználásra ez közel sem igaz, hiszen az energiahordozók döntő többsége nem Európában termelt gáz és olaj. És még mielőtt istenkirállyá koronázzák magukat a zöldek, tegyék fel maguknak a kérdést;

Mire menne Európa az orosz gáz és olaj nélkül?

Ezt a kérdést Berlinben már korábban megválaszolták, és gyorsan bele is fogtak az Északi áramlat megépítésébe – amit persze az USA ott gáncsolt, ahol tudott, mint azt a Balkáni áramlat esetében is tette… -, mert bizony az USA érdekei… Igen, az USA-nak semmi se drága, minden további nélkül támogatná, ha egy csepp olaj sem érkezne az oroszoktól Európába, hiszen nem az ő állampolgárai fagynának meg télen, és nem az ő gazdasága omlana össze, és nem neki kellene kiépíteni az USA irányából a tankerek fogadására alkalmas dokkokat, na meg az orosznál jóval drágább arab olaj szállítását sem nekik kellene finanszírozni!

Ezzel együtt Európával szemben komoly elvárások vannak, hiszen a Marshall-segély óta ráosztott pincsi-szerepéből nem engedi ki az atlanti szövetség tengeren túli vezére! Ezért nincs Ukrajna ellen semmiféle európai intézkedés, ezért kell Kelet-Európában fenntartani a megosztottságot, és ezért kell befogadni azokat, akiket pedig senki nem akar Európába!

Ha már menekültek; az USA elnöke elmondta, hogy a 2021 októberétől 15.000-ről éves 125.000-re növelik a befogadható menekültek számát az USA-ban. Nem ám emberiességből, ezt felejtsük el, hanem azért, hogy legyen, aki kitakarítja a mellékhelyiséget… De mindegy, ez az USA dolga, és ha jobban belegondolunk, a rezervátumokba zárt indiánokon kívül ott mindenki bevándorló, vagy bevándorlók leszármazottja, de Európa nem ilyen! Európának – ha tetszik, ha nem – van saját történelme, és az itt élő népeknek van gyökere, és van még a föld szónak jelentése!

Biden tehát – nem is olyan szépen csomagolva… – egy világdiktatúra kezdetét jelentette be. Szép kilátások…

Ajánlott Cikkek