Hírek Vélemény-cikkeink

Biden: Nem arról van szó, hogy megengedhetem Németországnak…

Oroszország máris nyert? Bizonyos értelemben igen, de tudni kell, hogy Nord Stream AG, és annak vezérigazgatója, Matthias Warnig elleni szankciók feloldásával lehetővé váló Északi Áramlat 2 befejezéséért biztosan kér cserébe valamit. Vagy – ha úgy tetszik – ez volt az a mézesmadzag, amivel tárgyalóasztalhoz lehetett ültetni Vlagyimir Putyint. Biden mintha magyarázkodna (ez biztosan „hazafelé” szól), de mondandója mégis érdekes!

Biden újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a kezdetektől ellenezte a csővezeték építését, azonban amikor hivatalba lépett, már majdnem elkészült. Való igaz, és az sem elhanyagolható, hogy a befektetett euró-milliárdok, valamint az infrastruktúra szárazföldi részének fejlesztésére elköltött további pénzek miatt a szankciók további fenntartása komoly gazdasági károkat okozna Németországnak. Arról nem is beszélve, hogy az orosz olaj ára igencsak versenyképes…

“Először is, mert az már szinte teljesen elkészült, és nem arról van szó, hogy megengedhetem Németországnak, hogy valamit megtegyen vagy sem… Kitartani és szankciókat kivetni most, azt hiszem, kontraproduktív lenne az európai kapcsolataink szempontjából.”

Érdekes mondatok, mert eddig kifejezetten úgy tűnt, hogy igenis, az Egyesült Államok elnöke diktál Németországnak. Nincs kétségünk, most sem arról van szó, hogy a németek „odaszóltak” , és Washington parancsszóra feloldotta a szankciókat, hanem sokkal inkább arról, hogy amikor az amerikai haderő növeléséről volt szó (és más esetekben is), látszott, hogy a németek egyáltalán nem voltak lelkesek… Márpedig – ha a NATO-t nézzük – a franciák eleve nem élharcosai a szervezetnek, és ha a németek is csak ímmel-ámmal szolgálják az USA érdekeket (akár a NATO-ról, akár az amerikai csapatok állomásoztatásáról legyen szó), akkor nem marad igazán komoly gazdasági erővel bíró, komoly partnere Európában.

Biden tehát megértette azt, amit mi is többször felvetettünk; Európa (benne különösen Németország) olyan szoros gazdasági összefonódásban van Oroszországgal, hogy európai érdekek sérülése nélkül igen nehéz újabb szankciókat kivetni, sőt, akár fenntartani a korábbiakat. Úgy tűnik tehát, hogy a kérdés kiesett az elnöki találkozó pontjai közül, de Washington számára egyfajta „cserealap” lehet. Talán éppen Fehéroroszország, vagy Ukrajna kapcsán kérnek majd cserébe valamit, nem tudni, de Putyin most abban a helyzetben van, hogy akár nemet is mondhat…

Miért? Mert ezek után nehéz lenne újra „élesbe állítani” a szankciókat, hiszen Biden érvelése lezárja a témát, de legalábbis eléggé egyirányú utcába kormányozta magát, miután azt mondta, nincs értelme a szankcióknak, mert majdnem kész van a csővezeték. Csak halkan megjegyezzük, hogy ugyanez igaz a Balkáni Áralmatra is… Hogy mennyire fontos lehet a német partberség, azt a következő, szintén Biden-től származó mondatok támasztják elá:

„A vállalat és annak vezérigazgatója, Matthias Warnig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, büntetőintézkedésekkel sújtható tevékenységet folytattak, de az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke, hogy lemondjon a szankciókról.”

Angela Merkel egyébként jelezte, hogy további tárgyalásokra is szükség lesz az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban, mert pontosan tudja; azzal komoly problémát is okozhatnak, hogy az orosz gázszállítások a jövőben teljesen elkerülhetik Ukrajnát, ami Kijev stratégiai pozícióját veszélyezteti.

A téma minket is érint; ha a Balkáni Áramlat nem épülhet tovább, viszont valamilyen okból az orosz gáz-szállítás leáll Ukrajna irányából (ami már nem érinti annyira érzékenyen Oroszországot), akkor könnyen lehet, hogy Nyugat-Európából kell beszerezni a szükséges gáz- és olajkészleteket… A Balkáni Áramlat azért használható ám, de – mint korábban írt, fent beszúrt cikkünkben írtuk – ott sem mindig teljesítenek…

Ajánlott Cikkek