Vélemény Vélemény-cikkeink

Biden-Putyin találkozó – Hangolnak a zenészek!

Alig több, mint egy hét múlva találkoznak az elnökök, de ahelyett, hogy türelemmel kivárnának a tárgyalások kezdetéig, az előzenekarok máris dolgoznak a hangulat előkészítésén. Hangolnak a zenészek, és bizony becsúsznak fals hangok is, de a lényeg, hogy a közönség jól szórakozzon. Aztán majd a nagyszínpadon jön a finálé, de a lényeges dolgok a színfalak mögött dőlnek el… Nézzük, hogy teljesítenek az előzenekarok!

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken a Német Külkapcsolatok Tanácsa által szervezett videókonferenciát megnyitó beszédében kijelentette, hogy Kína és Oroszország (fontos a sorrend! – a szerk.), autoriter módszerekkel próbálja aláásni a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

„A NATO nemcsak katonai védelmi, hanem politikai szövetség is, amely elengedhetetlen a korunkat érintő kihívások kezelésében.”

Ez az a mondat, amit nem győznek elégszer hangsúlyozni, ugyanakkor sokan kifejezetten csak katonai szövetségként gondolnak az Észak-Atlanti Szövetségre. A NATO tehát – ellentétben az egyes országok katonai szervezeteivel szemben támasztott követelményeknek – kifejezetten a politika kiszolgálója, méghozzá deklaráltan. Egyébként Stoltenberg kijelentése önmagában nem újdonság, ugyanakkor meg kell jegyezni a szabályokon alapuló nemzetközi renddel kapcsolatban, hogy alapvetően ez két szabályt jelent:

  1. Minden esetben az Egyesült Államok érdekei határozzák meg a szabályokat.
  2. Abban az esetben, ha ez mégsem így lenne, érvénybe lép ez első pont…

Csak nézzük meg; Európa akkor is fejet hajt Washington akarata előtt, ha az érdekeivel szemben kell állást foglalnia, maximum kisebb alkukat engedélyez számára a Fehér Ház. És ez éppen az Oroszországgal való viszony esetében a leglátványosabb, hiszen az öreg kontinens gazdasága erősen függ Oroszországtól – és fordítva.

De itt még nincs vége! A főtitkár szerint a globális verseny, a kibertámadások, a terrorizmus, nukleáris fegyverek és a klímaváltozás árnyékában a jelenkori biztonságpolitikai helyzet sokkal összetettebb és több kérdést vet fel, mint valaha, amire csak az Egyesült Államok és Európa még erősebb politikai összetartásával lehet jó válaszokat adni.

Ez utóbbi annyit tesz, hogy a NATO vezetője jelezte Európa vezetőinek; itt az ideje, hogy különutas megoldásokban gondolkodjanak! Mint tudjuk, Charles de Gaulle tábornok – mint az 1949-es alapító tag! – nem volt hajlandó elfogadni a Moszkva-Washington ellentétre egyszerűsített kétpólusú modellt, ezért kilépett a NATO-ból! A hivatalos indoklás szerint is pontosan megfogalmazásra került az ok;

Charles de Gaulle 1966-ban az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva vonta ki országát a szövetség integrált katonai parancsnokságából.

A franciák ki is tartottak negyvenhárom évig, de Nicolas Sarkozy államfő 2009-ben megadta magát (helyesebben országát) az Egyesült Államoknak… A másik ok, amiért Stoltenberg most fontosnak tartotta a burkolt megrovást, nem más, mint hogy a németek nem igazán lelkesedtek az ötletért, miszerint még több amerikai katona települjön az országba, és új egységek, és új bázisok kerüljenek kialakításra. Valószínű, hogy az Északi Áramlat 2 megépítésének engedélyezése okán most már „lelkesebbek” a németek, így Stoltenberg bejelentette, hogy a NATO új központot hoz létre, amely elősegíti a szövetségesek közötti fokozottabb technológiai együttműködést.

Ha már Európa, nézzük meg, hogy is áll most Brüsszel harca! (kérjük, komolyan venni, bár tény, hogy megmosolyogtató ez a szóösszetétel…) Az Európai Unió tagállamállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács pénteken megállapodott, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén és hozzáférjenek az unió területén fekvő repülőterekhez. Ez igazából csak egy korábbi döntés megerősítése, nincs benne semmi különös, csak a szokásos látszat-cselekvés… Több szót nem is érdemel, de meg kell jegyezni, hogy ez is egyfajta állásfoglalás, és a teljes zenekari hangzáshoz Európa kopott baritonja is hozzátartozik…

A zenekar tehát hangol, és persze most is a karmester irányításával teszi mindezt. Az előzőekben olvasottak ugyanis Joe Biden bejelentésére reagálnak! Az amerikai elnök erőteljes ellenlépésekre készül nemzetközi szinten, a korrupció felszámolására. Véleménye szerint ugyanis az amerikai érdekeken túl a világgazdaságot és a globális demokratikus folyamatokat is hátrányosan érinti (megint nagyon fontos a sorrend! – a szerk.). Szankciókat, pénzügyi korlátozásokat, titkosszolgálati fellépést engedélyez más országok kormányai, oligarchák és cégek ellen.

Figyelem! Egyetértve azzal, hogy a korrupciót meg kell fékezni, itt most nem másról van szó, mint arról, hogy az Egyesült Államok engedélyezi maga számára, hogy más országokban minden eszközt bevetve beavatkozzon! Az pedig, hogy mi a korrupció, csak azon múlik, hogy Washington mit tekint annak…

Ez voltaképpen nem újdonság, ugyanakkor törvényi hátteret ad annak a gyakorlatnak, hogy az USA ott, és akkor avatkozzon be más országokban, ahol, és amikor csak akar!

Azt értjük, hogy „a nagyobb kutya b…ik” elvén ez mindig is így volt, ugyanakkor – éppen a Stoltenberg által említett szabályokon alapuló nemzetközi rend okán! – kérdezzük, hogy jogi értelemben az rendjén való, hogy egy ország más országokra vonatkozó, azokra hatályos törvényeket hoz? Úgy tűnik, hogy ma ez a szabály, mert – csak ismételni tudjuk – ez az Egyesült Államok érdeke.

Már a bemutató is megvolt, hiszen Washington átfogó korrupcióellenes szankciókat vezetett be befolyásos bolgár oligarchák és korrupt politikusok, üzletemberek, valamint több mint 60 céggel szemben. Az ügy érdekessége, hogy Bulgária 2007. január 1. óta az Európai Unió tagja, és Brüsszel – bár többször figyelmeztette Szófiát – érdemben semmit nem tett annak érdekében, hogy felszámolja a korrupciót. Nagy kérdés tehát, hogy most Brüsszel mit lép, ugyanis – ha komolyan veszik a szövetségi elveket, amit szintén Stoltenberg említett -, akkor most az Uniónak is lépnie kell valamit. Ha meg nem lép semmit, az elég komoly bizonyítványt állít ki arról, milyen súlya van az EU vezetésének…

Nos, lassan összeáll a zenekar, de van még mit csiszolni, mert sokszor sem az ütem, sem a hangnem nincs rendben, de ha elégszer hallja a közönség, úgyis megtetszik neki – valahogy így van vele a karmester is…

Ajánlott Cikkek