Jégkorong Vélemény-cikkeink

Bírói műhiba! Újrajátsszák a meccset!

A Magyar Jégkorong Szövetség versenyirodája helyt adott a Ferencváros óvásának, így újra kell játszani a december 30-án rendezett Opten Vasas HC–FTC-Telekom Erste Liga-mérkőzést, mert a végeredményt befolyásoló játékvezetői műhiba történt az utolsó előtti percben.

Röviden az eset

A liga szombati közleménye felidézte: a Vasas 3–2-es vezetésénél a ferencvárosi Mitch Versteeg a támadó kék vonalról rálőtte a korongot a kapura, amelybe azonban közvetlenül a kapu előterében csapattársa, Justin Hodgman a levegőben beleért, az oldalsó kapuvasra juttatva azt, majd a kapuvasról kipattanó korongot második szándékból a kapuba juttatta. Az alapvonali játékvezető ekkor gólt ítélt. A játékvezető videoelemzést rendelt el, és végül az FTC-Telekom által szerzett gólt érvénytelenítette, magas botra hivatkozva.

Ugyanakkor a ferencvárosi játékos nem a magas bottal történő korongérintés közvetlen eredményeként szerezte a gólt, hanem második szándékból, a korong kapuvasról történő kipattanását követően, ami megkérdőjelezi a szabály alkalmazhatóságát. A versenyiroda álláspontja szerint ugyanis a szabálypont alkalmazhatósága kizárólag a korong kapuba jutását megelőző utolsó korongérintésre értelmezhető, azt megelőző korongérintések a videós gólbíró-rendszer igénybevételével nem vizsgálhatók. A meccset tehát bírói műhiba miatt újra kell játszani.

Vélemény

A jégkorongban alapvetően eltérő a bírói közreműködés, mint a fociban. Már régóta alkalmaznak videó-elemzést, a pályán lévő bírók mellett a pályán kívül is vannak döntnökök, de nem ez a lényeges különbség!

Az igazi különbség abban van, hogy egyfajta precedens alapú szabálykönyvre épül a bírói tevékenység, ahol minden egyes játékelemet leírnak, ha pedig olyan új történéssel találkoznak a pályán, amire esetleg nem alkalmazható precedens jelleggel egyik szabály sem, megvitatják, és a döntés alapján új szabályként bekerül a játékszituációra vonatkozó helyes bírói eljárás.

A foci mindig is a fairplay-re épített, az alapvető feltételezés az, hogy minden egyes szereplő ennek szellemében jár el, ami már önmagában kérdőjeles a mai világban, de az mintha tiltott gondolat lenne, hogy a bíró igenis, hibázhat. Ebből pedig összeesküvés elméletek ezrei születnek, mert szinte minden meccsen vannak kétes szituációk. És ez nem most probléma, már régen feszíti a foci tisztaságával kapcsolatban a szurkolók – és persze a benne szereplők – idegeit. De a reakció mindig ugyanaz; ha hibázik is a bíró, annak olyan következménye semmiképpen nem lehet, mint például egy újrajátszott mérkőzés…

Lett volna idő, és ma is lehetne rá szánni egy kis energiát, hogy végre átgondolja a Szabályalkotó Bizottság, hogy miként is kellene felépíteni úgy a foci bíráskodásának rendszerét, hogy az tényleg a játékba vetett bizalmat erősítse! Persze vita akkor is lesz (mikor nincs?), de a vita nem kezdi ki a hitelességet, ami mostanára bizony picikére olvadt a foci világában…

Ajánlott Cikkek