Hírek Vélemény-cikkeink

Blinken-Lavrov csúcs: Ukrajna egy fals hang

Anthony Blinken és Szergej Lavrov Izlandon személyes találkozó keretében tárgyalt az Egyesült Államok és Oroszország közötti vitás kérdésekről. Minden olyan témát érintettek a vártnál hosszabb találkozó során, ami nézeteltérést jelent a két ország között, Ukrajna pedig látványosan a partvonalra szorult. A felek jól érzékelhetően csak egy ügynek tekintik a sok másik között, és nem a legfontosabbnak. Nézzük, miről volt tehát szó!

A szokásos udvariassági formulákat hagyjuk, a kezdés légkörét az határozta meg, hogy az USA nyolc orosz vállalatot és hajót büntetett az Nord Stream 2 vezetékben való részvételükért, miközben két német szervezetet megkímélt a hasonló szankcióktól, ami jelentősebb hatással lehet a projektre. Hogy pontosan értsük, a 95%-ban kész vezeték befejezésére így jelentősen nagyobb esély mutatkozik. Lavrov  – és ez nem udvariassági formula – így nyitott:

“A mi álláspontunk nagyon egyszerű: készek vagyunk minden kérdést kivétel nélkül megvitatni, de annak a felfogása mellett, hogy a vita őszinte lesz, az asztalon szereplő tényekkel és természetesen kölcsönös tisztelet alapján.”

Fontos mondatok, ugyanis ezek szerint nincs messze az idő, amikor az elnökök is találkoznak. Ez döntő jelentőségű lehet, mert a két ország viszonyában nem szokás csak úgy „átugrani a másikhoz”, az elnöki találkozók rend szerint komoly változásokat hoznak a kapcsolatokban. Blinken a találkozó után tett nyilatkozatában azért csak felemlegette Ukrajnát, de közel sem, mint a legnagyobb problémát, hanem mint egyet a sok közül, amikor “mély aggodalmát” fejezte ki Oroszország katonai felépítése miatt az ukrán határon, valamint az Amerika Hangja és a Szabad Európa Rádió / Szabadság Rádió elleni fellépése miatt.

Lavrov sem rejtette véka alá véleményét, ő az újabb szankciókkal kapcsolatban nyilatkozott (nem hozzá téve, hogy az Északi Áramlat 2 befejezése midenképpen nagy nyereség!):

“Nyilvánvalóan egy [amerikai] döntés született az Oroszországgal fennálló stabil, kiszámítható kapcsolatok előmozdításáról. Ha azonban ez újabb szankciókkal jár, akkor nem erre van szükségünk.”

Blinken a találkozó utáni nyilatkozatában kitért a talán legfontosabb kérdésre is. Már egy ideje érik a helyzet arra, hogy egyeztessenek az országok ebben a témában is, mert jelentős nézetkülönbségek vannak, és itt az a speciális helyzet van, hogy Oroszország ma behozhatatlannak tűnő előnyt épített ki magának.

“Aggódunk a közelmúltbeli katonai tevékenységek miatt az Északi-sarkon. Ez növeli a balesetek és a téves számítások veszélyét, és aláássa a régió békés és fenntartható jövőjének közös célját.”

Nem is maradt válasz nélkül az amerikai külügy, Lavrov csípőből „lőtt” vissza:

„Régóta köztudott, hogy ez a mi területünk, a mi földünk. Mi vagyunk felelősek az északi-sarkvidék biztonságának megőrzéséért. Minden, amit Oroszország ott csinál, abszolút törvényes”

Igen, ezen a területen az oroszok nagy magabiztossággal kijelenthetik ezt, és van is igazság abban, hogy a területtel kapcsolatban rajtuk kívül senki nem fektetett be egy fillért sem, hiszen nem láttak benne fantáziát. De lassan kiderül, hogy rettenetes nagy potenciál van a térségben és persze most már fontos lett hirtelen…

A találkozó tehát jó volt arra, hogy személyesen is ismertesse a két külügyi vezető országa álláspontját, és talán ez az út elvezet az elnöki találkozóhoz is. És Ukrajna? Senkit nem érdekel…

Ajánlott Cikkek