Hírek

Bloomberg: A hátsó ajtó, amin bejöhet Európába az olaj

A Shell brit-holland olaj- és gázipari vállalatcsoport az orosz olaj elutasításáról szóló nyilvános kijelentés ellenére továbbra is vásárolja az energiahordozókat Oroszországtól. A vállalat által alkalmazott trükk jól mutatja, hogy időnként nincs szinkron a mondatok és a tettek között… És azt is, hogy nem olyan egyszerű lemondani az orosz energiahordozókról, mint azt a harcos német Zöldek elképzelik!

Bortóképen: Shell benzinkút Jyväskyläben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Tiia Monto, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A Bloomerg cikke szerint a trükk annyi, hogy a Shell egy keverékkel jelentkezik a piacon, ami csak 49.99%-ban származik orosz olajból, a többi – tehát a nagyobb rész, hahaha! -, azaz 50,01% más forrásból beszerzett olajból kerül előállításra. Ez tehát nem orosz olaj! Tényleg vicces, és rettenet átlátszó a dolog, mert könnyen elképzelhező, hogy a Shell eddig is hasonló arányokban dolgozta fel a különböző területekről származó olajat, csak azt éppen nem kevergette! Sőt, mi van, ha eddig csak mondjuk 35% volt az orosz olaj kitettsége a cégnél?

A történet eklatáns példája az úgynevezett európai gondolkodásnak, ami sokszor csak kommunikáció meg marketing, de nincs mögötte valós tartalom…

A Shell is követi ezt a fajta „európaiságot” (idézőjel, mert az európaiság egyáltalán nem az, amit a „haladók állítanak, vagy nem is definiálnak, csak hivatkoznak rá!), hiszen március 8 -án a cég bejelentette, hogy felhagy az orosz olajjal és gázzal. Közölték, hogy a cég bezár minden benzinkutat, valamint a repülőgép-üzemanyag- és kenőanyagok gyártását az Orosz Föderáció területén. Ezzel együtt a Shell megtagadta az összes orosz projektben való részvételt.

Február 28-án vált ismertté, hogy a Shell meg kívánja szüntetni az Északi Áramlat 2 gázvezeték projektben való részvételét, és ki kíván lépni a Gazprommal és a kapcsolódó szervezetekkel kötött partnerségektől, beleértve a szahalini cseppfolyósított földgáz üzem 27,5%-os részesedését az, 50% részesedését a Salym Petroleum Development-ben és a Gydan Energy Enterprise-ban.

És sem a Zöldek, sem a „haladók”, de még maga Greta Thunberg sem tiltakozik dagadó nyaki erekkel, kidülledő szemekkel, ahogy az ellen sem szól fel egyetlen harcos klímaharcos, hogy az LNG Egyesült Államok és Európa közötti szállításával az Európai igényeket kielégítő mennyiség biztosításához szükséges hajóforgalom által kibocsátott szennyezés totálisan hazavágja az Atlanti-óceánt, éppen azon a területen, ahol a Golf-áramlat (ma még…) kifejti hatását!

Nos, ennyit a hátsó ajtóról, a Zöldekről, klímaaktivistákról és úgy általában a haladókról…

Ajánlott Cikkek