Hírek

Bloomberg: Európa a harcát otthon vívja meg!

Hat hónapja annak, hogy Oroszország megtámadta szomszédját, és a demokratikus világ összefogott, hogy támogassa Ukrajna önvédelmét, és büntetést szabjon ki Vlagyimir Putyinra és segítőire – írja a Bloomberg.

Borítóképen: Tüntetés Berlinben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Leonhard Lenz, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

Mégsem állította meg a vérontást – és Putyin arra fogad, hogy a nyugati egység összeomlik, ahogy beköszönt a tél, és az európaiakat megszorítják az élelmiszer- és energiaárak.

Ha bebizonyítja, hogy nem tévedett, Európa vezetőinek fel kell készíteniük egy elhúzódó háború közvéleményeire, és növelniük kell azoknak a támogatását, akik a legkevésbé tudják viselni annak költségeit.

Mind az Egyesült Államokban, mind Európában a közvélemény túlnyomó többségben támogatta azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy segítsenek Ukrajnának ellenállni Putyin agressziójának, de ez az elhatározás a háború elhúzódásával valószínűleg alábbhagy.

Egy 10 európai országban végzett májusi közvélemény-kutatásban a válaszadók 42%-a szerint kormányaik túl sok figyelmet fordítanak Ukrajnára a bajaikhoz képest; Romániában és Lengyelországban, két szomszédos országban ez a szám több mint 50%.

Az európaiak a megnövekedett megélhetési költségeket és az energiaárakat az atomfegyver bevetését teszik a háborúval kapcsolatos aggodalmaik első helyeire.

Németországban a Forsa júliusi felmérése szerint az orosz gáz – a Kreml megszorításának kulcsfontosságú eszköze – bojkottjának támogatottsága a válaszadók alig egyharmadára zsugorodott, a hat héttel korábbi 44%-hoz képest.

Korábban a Bloomberg arról számolt be, hogy az eurózóna recessziójának valószínűsége 60%-ra emelkedett. Ez annak ellenére történt, hogy még júliusban a szakértők 45%-ra, február elején pedig 20%-ra becsülték az előfordulásának valószínűségét.

Ajánlott Cikkek