Vélemény Vélemény-cikkeink

Bognár György vállalhatatlan viselkedésének margójára

Szombaton kora este a dán-finn mérkőzésen rosszul lett Christian Eriksen, a dán válogatott világklasszis játékosa. Az életéért kellett küzdeni, óráknak tűnő percekig nem lehetett tudni semmit az állapotáról, a felesége zokogva rohant be a pálya szélére, könnyező, vörös szemű csapattársak – de még az ellenfelek is – várták, hogy mi történik.

Az esetnek végül, szerencsére, úgy tűnik, pozitív végkifejlete lett, Eriksen állapotát stabilizálták, a játékost kórházba szállították. Miközben és miután mindenki elképesztő feszültségben várta, hogy mi történik, és a helyzet bizonytalanságára jellemző módon az UEFA nemcsak félbeszakította a meccset, hanem csaknem egyórás haladékot adott magának, hogy döntsön a folytatásra, Bognár György mintha egy másik valóságban élt volna.

Teljesen természetes egy ilyen helyzetben, hogy egy futballista nem játékosként, sportolóként, hanem emberként, barátként, cimboraként gondol arra a játékosra, akinek az életéért a szeme láttára küzdöttek, akit mentők vittek el csövekre kötve. És miközben még nem voltak megerősített hírek a játékos állapotáról, csak sajtóértesülések és egy olyan fotó, amin az látszik, hogy felemeli a kezét, Bognár olyanokat mondott, hogy „minden rendben van”, majd olyat, hogy „csupa jó híreket kaptunk”. De ezzel még nem volt vége.

„Nem értem, miért kell ehhez negyedóra, teszetosza népség”

reagált arra, hogy az UEFA nem azonnal döntött a folytatásról vagy a meccs elhalasztásáról, amikor még nem volt megerősítve, hogy Eriksent stabil állapotban kórházba vitték. Erre később többször is visszatért:

„Egy ilyen döntést meg lehet hozni 5-10 perc alatt is, megkérdezem a csapatokat, mindenki rendben van-e, és kész”.

Majd amikor annyit már tudtunk, hogy bevitték, de semmi más részletet nem, így folytatta:

Számomra nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogy lehetnek valakik ilyen döntésképtelenek”.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy ez egy válsághelyzet, úgy reagált:

„Ismerve egyébként az embereket, akik akár UEFA-szinten, akár szövetségi szinten dolgoznak, ilyenkor fontosnak érzik magukat, és túlspilázzák a dolgokat”, majd egy jobb hírre úgy reagált: „Megnyugodhatunk, menjen az élet tovább (…) Ezek a játékosok profik, ezen túl kell lépni.” A finn kapusról pedig megjegyezte – utalva arra, hogy sok védeni valója volt az első félidőben -, hogy „én egy ilyen mérkőzést az ő helyében rettentően élveznék”.

Arról is beszélt, hogy legfeljebb az a játékos, aki nem érzi magát alkalmasnak, hogy folytassa a meccset, az nem megy vissza a pályára. Mindezt úgy, hogy hivatalos információ továbbra sem volt – és most sincs – arról, hogy a dán játékos milyen állapotban van, okozott-e bármilyen, akár maradandó károsodást a rosszulléte, mi állhat annak hátterében.

Nos ilyen mondatokat bírt kiejteni a száján Bognár György . A Paksi FC facebook oldalán a saját surkolóik kérik sőt követelik Bognár távozását. Mi a magunk részéról csak annyit tennénk hozzá, hogy egy ilyen helyzetben mutatkozik meg mekkora felelősség van azokon akik egy ország előtt nyilvánulnak meg. Ezt a felelősséget tudni kell viselni azoknak is akik eldöntik kit helyeznek ilyen szerepbe. Nem tudjuk miért nem szóltak például a műsorvezetőre hogy vegye el a szót Bognártól.

Most olyan világot élünk ahol talán hatványozottabban embernek kell lennünk, hiszen sokunkat ért ilyen olyan veszteség a Covid alakította helyzet miatt. Van aki a munkáját vesztette van aki hozzátartozóit szeretteit és úgy álltalában pattanásig feszültek a ma emberének idegei. Ezért is nagy a feleőssége azoknak akik az emberek előtt megnyilvánulnak. Reméljük ez az eset is rávilágít arra, hogy nagy bajok vannak a mai médiával és még több odafigyelést igényel minden ilyen feladat ellátása. Reméljük van annyi a közmédiában, hogy azonnal megszabadul és elhatárolódik az amúgy is erkölcsileg vállahatatlan emberek köztük Bognár személyétől.

A Dán labdarúgónak Christian Eriksen-nek pedig innen a távolból is mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk!

Ajánlott Cikkek