Hírek

Boldog Meszlényi Zoltán vértanúságára emlékezünk ma

borítókép : hatvanonline.hu Boldog Meszlényi Zoltán

Meszlényi Zoltán káptalani helynököt 1950. június 29-én éjjel az ÁVH katonái elhurcolták, iratait elkobozták és a lakását kifosztották. Előbb a recski büntetőtáborba vitték, majd titokban a kistarcsai börtönbe. Kistarcsán 8 hónapig tartott Meszlényi Zoltán golgotája. Fűtetlen cellában, télen is nyitott ablaknál raboskodott. 248 napon át kínozták, éheztették, éles kavicsokon mezítláb járatták, de megtörni nem tudták. Rabtársai visszaemlékezései szerint agyonverték. 1951. március 4-én szenvedett vértanúhalált. Az esetet titokban tartották, később a halálát 1953. január 11-re hamisították. 15 évig nyugodott jeltelen sírban az Új Köztemető 249-es parcellájában. Exhumálására 1966. június 22-én került sor a nyilvánosság kizárásával, és másnap ugyancsak csendben temették el az Esztergomi bazilikában. 60 évet élt, a kommunista diktatúra áldozata lett, egy az ezrek közül. 2004. március 10-én, 53 évvel halála után, Erdő Péter bíboros kezdeményezésének köszönhetően elkezdődött boldoggá avatási eljárása.

A Szentatya, XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a Meszlényi Zoltán vértanúságáról és így magáról a boldoggá avatásról szóló dekrétumot.

2009. október 31-én avatták boldoggá az esztergomi bazilikában. XVI. Benedek pápa Apostoli levelében március 4-ét, a vértanú püspök vértanú halálának napját jelölte meg Boldog Meszlényi Zoltán ünnepéül.

Isten szolgája Meszlényi püspök könyörögj érettünk, hogy megszabaduljunk a gonosztól, minden bajtól és minden veszedelemtől! Légy közbenjáró mindazokért, akiket meghurcoltak, kitelepítettek, kifosztottak, akik börtönben sínylődtek, és akik életüket áldozták a diktatúra idején!

Könyörögjünk!

Mindenható örök Isten, te megadtad Boldog Zoltán vértanú püspöknek, hogy beléd vetett bizalommal hűségesen végezze szolgálatát.

Kérünk, tekints szenvedésekben bővelkedő áldozatos életére, és amint ő egykor szavával és példájával a rábízottak segítségére volt, úgy most mi is érezzük hatékony közbenjárását.

Isten szolgája, Boldog Meszlényi püspök könyörögj édes hazánkért!

Meszlényi Zoltán püspök vértanú ereklyéjét 2012. július 1 – jén, vasárnap, ünnepi szentmise keretében kapta meg a Rimaszombati plébánia közösség. Az ereklyét Őexcellenciája, Székely János Budapest – Esztergom főegyházmegye segédpüspö-ke adta át a Rimaszombati plébániatemplom részére.

Az ereklye méltó helyre, a plébániatemplom baloldali mellékoltárára (ALACOQUE SZENT MARGIT-MÁRIA oltárára) lett elhelyezve.

forrás : rimavskasobota.fara.sk

Ajánlott Cikkek