Hírek

Boris Johnson Kijevben tárgyal ukrán belügyi kérdésekről

Igen, a Donbasz belügyi kérdés, legalábbis Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint. Kijelentését pedig azzal indokolta, hogy Ukrajna valójában önmagát teszi tönkre azzal, hogy nem teljesíti a minszki szerződésben vállalt kötelezettségeit, a nyugat pedig ebben még támogatja is. Ilyen összefüggésben Boris Johnsonnak arról kellene tárgyalnia Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy ez utóbbi miként veszi fel a kapcsolatot a szakadárokkal, mikorra írják ki a választásokat, illetve hogyan alakítja át Ukrajnát egy konföderatív állammá.

Borítóképen: Boris Johnson, külügyi és nemzetközösségi államtitkár ó, 2017 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: EU2017EE észt elnökség)

Ehelyett azonban sokkal inkább arról megy majd a diskurzus, hogy miként is erősítsék meg az ukrán hadsereget, milyen fegyvereket szállítson az Egyesült Királyság, és szükség esetén milyen további segítségre lehet még szükség a napokban tető alá hozott 1,7 milliárd fontos megállapodáson túl.

A Downing Street reggeli közleménye a szokásos „megvédjük a demokráciát” és hasonló frázisok puffogtatása után azt is tartalmazza, hogy a korrupció elleni harcra, valamint a jogállamiság védelmére is biztosítanak 88 millió fontot, ami azt is szolgálja, hogy Ukrajna függetlenítse magát az orosz gázszállításoktól.

Érdekes katyvasz ilyen kijelentéseket olvasni Ukrajna kacsán, mert – mint az orosz ENSZ-nagykövet említette – egy olyan ország esetében puffogtatják ezeket a kiüresedett frázisokat, ami nem teljesíti nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, elnyomja kisebbségeit, és persze nyilvánvalóan korrupt módon működik, például azzal, hogy a védelmi célokra minden egyes munkavállalótól beszedett adóról nem tudni, hogy végül mi lesz a sorsa…

Úgy tűnik tehát, hogy a britek – követve az Egyesült Államokat – a feszültség fenntartásában érdekeltek.

Ajánlott Cikkek