Hírek

Boris Johnson megváltoztatta a miniszteri törvénykönyvet, hogy elkerülje a lemondatását?

Boris Johnson brit miniszterelnököt azzal vádolják, hogy megváltoztatta a miniszteri kódexet, hogy elkerülje a lemondatását a zárlati incidens új vizsgálata előtt. Erről a The Guardian számolt be .

Johnsont kritika érte, miután módosította a szabályokat, hogy megtartsa a posztot. Tisztázta: a minisztereknek nem mindig kell lemondaniuk egy magatartási kódex megsértése miatt. Az új szabályozás értelmében ehelyett bocsánatot kérhetnek, vagy ideiglenes fizetéscsökkentést alkalmazhatnak.

Johnson emellett megtiltotta Christopher Geidt független etikai vezetőt saját vizsgálatainak lefolytatásától, és átírta a miniszteri kódex előszavát, eltávolítva minden utalást az őszinteségre, tisztességre, átláthatóságra és elszámoltathatóságra.

Korábban új fotók szivárogtak ki a hálózatba az egyik „covid” buliról, amelyen a brit vezető 2020 novemberében, amikor az országban szigorú egészségügyi korlátozások alatt áll, alkoholt iszik alkalmazottaival. Johnson sajtóirodája szerint a politikus 15 perccel az ünneplés kezdete után távozott, de a helyzetet ismerők elmondása szerint személyesen is öntötte tovább az italt a pohárköszöntőhöz.

Ajánlott Cikkek