Vélemény-cikkeink

Boris Johnson menekül, ő is megtalálta az oroszokat

Boris Johnson bukása csak idő kérdése. A botrányok, a bulizás, na meg a Brexit miatti gazdasági problémák mind-mind ellene dolgoznak. Előbb a kötelező maszkviselést törölte el, majd pedig – erősnek mutatva magát és országát – megtalálta magának a külpolitikát, és persze mi mást, mint Oroszországot… Ez mindig „jól fizet” Nyugaton – talán ezt reméli.

Borítóképen: Boris Johnson (forrás: Boris Johnson via commons.wikimedia.org, fotó: Arno Mikkor)

Az új projekt – ami inkább belpolitikai indíttatású – nem más, mint hogy Johnson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal telefonon az ukrajnai válságról és Kelet-Európába látogat a következő napokban.,

A Downing street szóvivője szerint az elsődleges cél a diplomáciai megoldás, ennek eléréséhez “az elrettentetés fokozása” a megfelelő eszköz.

Ez a mondat fából vaskarika, ugyanis addig, amíg a NATO fokozza jelenlétét Kelet-Európában, az Egyesült Államok és szövetségesei pedig egyre több fegyvert szállítanak Ukrajnába, az orosz válasz mindig a nyomás növelése lesz.

Legújabban állítólag Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket telepítenek az Iszkander rövid hatótávolságú kvázi-ballisztikus rakéterendszerek után.

Hatalmas tűzerő!! Az gyiklos orosz 9K720 Iskander rakéta (taktikai rakéta)
Sz-400 rakétarendszer működés közben – India

Közben Johnson külügyminisztere is erős igyekeztet mutat főnöke megmentésére, hiszen Oroszország londoni nagykövetsége közölte, hogy Moszkvába látogat Liz Truss brit külügyminiszter. A Twitteren szombaton megjelent bejelentés szerint Truss két héten belül utazik az orosz fővárosba.

A nagy jövés-menésben csak egy kérdés marad megválaszolatlanul; vajon mi köze van a levitézlett Egyesült Királyságnak Oroszország és Ukrajna konfliktusához?

Ne feledjük, hogy a normandiai formátumban nem vesznek részt a britek, hiszen az négy ország, Ukrajna, Franciaország és Németország, valamint Oroszország részvételével működik, az Európai Uniónak nem tagjai, katonai képességeik pedig mindössze a világ tizedik helyére sorolják őket két egykori gyarmatuk, India és Pakisztán messze megelőzi őket negyedik, illetve kilencedik helyezésükkel.

Na meg… A britek inkább koncentráljanak az AUKUS-ra (Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült államok katonai szövetsége), illetve a Five Eyes hírszerzési szövetségre (előbbi országok, plusz Új-Zéland és Kanada), ha már voltak olyan kedvesek az előbbiek, hogy a franciákat alaposan átverték a tengeralattjáró beszerzések kapcsán…

Kicsit érthetőbben; ha az Egyesült Királyság eleget akar tenni az AUKUS-ban vállalt kötelezettségeinek, nem marad ütőképes hadereje arra, hogy érdemben beavatkozhatna egy orosz-ukrán összecsapásba a NATO oldalán.

Hogy miért? Vegyük észre; ha nyílt katonai összecsapásra kerül sor Ukrajnában, Kína sem marad tétlen, hiszen az orosz-kínai szövetség létező dolog, másrészt pedig Pekingnek remek lehetőséget jelent, ha a világ másik végén köti le haderejét (vagy annak egy részét legalább) az Egyesült Államok! És akkor ugye az AUKUS minden bizonnyal igényli majd a brit haderő segítségét is…

Egy a vége; Boris Johnson utazó színháza nem egyéb, mint belpolitikai mutatvány. A mögöttes gondolat pedig az, hogy ha már otthon képtelen uralni a helyzetet, majd az oroszok rugdalása sikert hoz számára.

Nem fog…

Ajánlott Cikkek