Hírek

Bővítés és kizárás! Avagy; óriási stratégiai hibát készül elkövetni Washington

Először még csak valami elborult ötletként értékeltük, hogy Törökországot kizárják a NATO-ból, de most olyan véleményt hallottunk, ami arra mutat, hogy már nem csak tesztelik a nemzetközi diplomácia reakcióit az üggyel kapcsolatban, hanem tényleg a kizárást fontolgatják!

Borítóképen: Török zászló a Boszporuszról fotózva (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: DavidConFran, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„Törökország 1952 és 2002 között nagyon jó szövetségese volt a NATO-nak, de az elmúlt 20 évben nagyon rossz volt.Még csak nem is szövetségese” – mondja Daniel Pipes -t, a Közel-Kelet Fórum munkatársa TVP World-nek nyilatkozva. De ez még semmi, kiderül az is, hogy pontosan tudják az Egyesült Államokban is, hogy ez mit jelent…

„Itt az ideje, hogy kizárjuk Törökországot a NATO-ból. Hadd menjen Oroszországba, hadd menjen Kínába. Jó szabadulást” – mondja a szakértő.

Igen, jól olvassa a kedves olvasó, minden további nélkül lecserélik Törökországot Finnországra és Svédországra!

De mi az ok? Az ok nem más, mint az, hogy Törökország szuverén államként viselkedik, és keresi a KÖLCSÖNÖS előnyöket. De ez nem megfelelő Washington számára, nem megfelelő egy világuralmi pozícióra törő szervezetnek, ahol nem szövetségeseket, hanem vazallusokat keresnek! Persze ezt szépen csomagolja a szakértő, de alapvetően ő sem mond mást, mint mi… Ő Törökországot zsarolónak tartja, amikor a következőket mondja:

„Te megadod nekünk, amit akarunk, mi pedig megadjuk neked, amit akarsz. Szerintem Törökország nem tartozik a NATO-ba. Egy évtizede mondom ezt.”

De ez még mindig semmi, a szakértő olyanokat mond, ami bizony arra utal, hogy Washingtonban totálisan levannak maradva, vagy valamiféle burokban élnek, amiben az ő alternatív valóságukat – amelyet hazugságokkal teremtettek – már önmaguk is igaznak gondolják! Nézzük csak mit mondanak!

„Nagy kétségeim vannak, hogy a törökök segítenének mondjuk Finnországnak, Svédországnak vagy Lengyelországnak. A törököknek megvan a saját nézőpontjuk – alapvetően radikális iszlamista nézőpont.”

Mindez szemenszedett hazugság! Persze, Törökország egy iszlám ország, nem is kétséges, de a szuverenitásuk, az önálló politikai megnyilvánulásuk nem az iszlámban gyökereznek, hanem abban, hogy az ország geostratégiai elhelyezkedése rendkívül fontossá és alkuképessé teszi őket! Csak egy kérdés ezzel kapcsolatban:

Szaúd-Arábia vajon nem iszlamista ország, nem az az ország, amely támogatja a szélsőséges iszlámot (például a Talibánt), és nem Szaúd-Arábia mégis az az ország, ami az Egyesült Államok szövetségese?

Tegyük hozzá, ez a szövetség lazulóban van, mert Washington persze a szaúdiakat is átverte, amikor kivonult Jemenből, ahol éppen a szaúdiakat segítendő avatkozott be a polgárháborúba (vallásháborúba)!

„Az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartani” – állítólag így határozta meg a NATO célját Sir Hastings L. Ismay, a katonai szövetség első főtitkára. Nos, ez már részben a múlt, részben pedig szélsőségessé vált, a németek Washington pincsijei lettek, Amerika mindent leuralt, de az oroszellenesség minden korábbinál hangsúlyosabb volt az utóbbi 20 évben!

Vegyük észre; az oroszellenességet nem a háború táplálja, viszont a háború az oroszellenesség oka!

De vissza a törökökhöz! Erdoğan bizony örömmel csatlakozik az orosz-kínai pároshoz, és azt is észre kell venni, hogy Törökország magasról tesz arra, hogy a török líra 40% feletti inflációt mutat, amikor úgy egyébként a kereskedelem – a hazai is! – már régen nem a lírán alapul!

Ideje tehát leszámolni a mítoszokkal; a NATO nem védelmi szövetség, Törökország gazdasága nem táncol a csőd szélén, Oroszország és Kína szövetsége pedig úgy lenyomja a nyugati dominanciát, hogy Washington majd sírva könyörög a receptért!

És egy ilyen mítosz Amerika mindenhatósága, a dollár egyeduralma, az USA katonai erejének megkérdőjelezhetetlensége és végül az amerikai gazdasági modell működőképessége…

Ajánlott Cikkek