Hírek

Bővül a rubelért exportált termékek listája!

Bár ez még csak javaslat, az Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin kezdeményezése, ugyanakkor Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára üdvözölte az elképzelést. „Tekintettel arra, hogy a dollár, mint tartalékvaluta presztízse meglehetősen megrendült, az egyetlen elkerülhetetlen alternatíva a nemzeti valuták használatának kiterjesztése” – mondta a Kreml szóvivője.

Borítóképen: Export és import (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Uthkarsh0520, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Peszkov szerint minden fronton tovább kell lépni, mert ez Moszkva és partnerei érdeke. Mint tudjuk, a Gazprom és az illetékes minisztérium utasításba kapta, hogy térjenek át a „nem baráti országok” esetében a gáz-szállításokra vonatkozóan a rubelben történő fizetésre. Információk szerint erről holnap, azaz csütörtökön lesznek részletes információk.

Volodin javaslata szerint egyébként a műtrágya, a gabona, az olaj, az olajszármazékok, a szén, a fa és a fémek exportjakor rubelben kellene elszámolni.

Szergej Szuverov, az Ari Capital befektetési stratégája szerdán azt mondta, hogy katasztrofális következményekkel járhat, ha Európa nem hajlandó rubelben fizetni Oroszországnak a gázért. Szerinte az Európai Unió nem tudja gyorsan kiváltani az orosz gázt az Egyesült Államokból vagy Katarból származó szállítással, mivel az Egyesült Államok kapacitása korlátozott, Katar szállításai pedig többnyire szerződésesek.

Ez pedig újabb, jelentős gáz-árnövekedést fog jelenteni – tette hozzá. Mint ismert, Robert Habeck német alkancellár bejelentette, hogy a G7-országok nem hajlandók rubelben fizetni az orosz gázért, mindezt azután, hogy Peskov előző nap kifejtette, hogy „ha nincs fizetés, nincs gáz”.

Úgy tűnik tehát, hogy a rubelben történő elszámolást egyfajta szankciós eszközként akarja alkalmazni Oroszország, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megtörje a dollár globális egyeduralmát.

Ajánlott Cikkek