Foci Magyarság Nagyjaink Sport Történelem

Bozsik “Cucu”: Egy Legendás Karrier Pillanatai a Magyar Futballtörténelemben

A Kezdetek a Kispesti Grundon és a Budapesti Honvédnál

 Bozsik József (Kispest, 1925. november 28. – Budapest, 1978. május 31.) olimpiai bajnok labdarúgó, jobbfedezet, az Aranycsapat tagja, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya.
A sportsajtóban Bozsik II néven is ismert volt. Bátyja, Bozsik István szintén a Kispest labdarúgója volt. Bozsik József sírja Budapesten a Farkasréti temetőben található.

Bozsik “Cucu” József a futball világába a kispesti grundról lépett be, ahol már gyermekkorában megmutatta tehetségét. A II. világháborút követően, 22 évesen csatlakozott a Budapesti Honvéd csapatához, ahol előbb mint szakosztályvezető, később mint edző és szövetségi kapitány tevékenykedett. Bozsik és fia, Bozsik Péter a magyar labdarúgás történetében az első apa-fiú duó, akik mindketten betöltötték a szövetségi kapitányi pozíciót.

Impozáns Karrier a Pályán és a Kispadon

Bozsik 1943 és 1962 között 447 bajnoki mérkőzésen védte a Honvéd színeit, és 11 gólt szerzett a nemzeti csapatban. 1952-ben része volt az olimpiai bajnok Aranycsapatnak, és kulcsszereplője volt az 1953-as, legendás “évszázad mérkőzésének”, ahol a magyar csapat 6:3-ra győzte le az angolokat Londonban. Emlékezetes volt a 1954-es, a Népstadionban az angolok elleni 7:1-es győzelem is.

A Világbajnoki Ezüstérmes Magyar Csapat Tagjaként

Bozsik szerepet vállalt a 1954-es svájci világbajnokságon, ahol a magyar válogatott a második helyen végzett. Pályafutása során első magyar játékosként érte el a száz válogatottságot (1947 és 1962 között), ahol 11 gólt szerzett, és utolsó mérkőzésén is eredményes volt.

Kiválósága és Hűsége a Honvédhoz

Az ötvenes években Bozsikot a világ legjobb jobbfedezetének tartották. Kivételes karrierjét azzal koronázta meg, hogy első magyar labdarúgóként érte el a százszoros válogatottságot. A 1956-os események ellenére ő nem hagyta el hazáját, és 1962-ben, az Uruguay elleni mérkőzéssel zárta le pályafutását. A Honvédnál nem csupán játékosként, de a futballszakosztály vezetőjeként és a klub elnökeként is kiemelkedő szerepet töltött be.

Bozsik József pályafutása klubcsapat szinten

  • 1936-ban igazolta le a Kispesti AC.
  • 1943-ban mutatkozott be az első osztályban.
  • Klubja 1949-től beolvadt a Budapest Honvédba.
  • Ötszörös magyar bajnok.

Bozsik József pályfutása a magyar válogatottban

  • Olimpiai bajnok: 1952
  • Európa-kupa győztes: 1953
  • Világbajnoki ezüstérem: 1954

Ajánlott Cikkek