Hírek

Brenzovics László: A nemzeti kisebbségek Ukrajnában nem új jövevények

Különös, hogy a címben idézett mondatot most, a 21. században újra és újra meg kell ismételni Kárpátalja kapcsán (is). Nekünk a „kék az ég, és zöld a fű” meglepetésével hat, ugyanakkor sajnos vannak, akik ezt nem tudják, sőt egyenesen tagadják. És ők sajnos Kijevben, vezető pozícióban vannak, nem ismerik el őshonos kisebbségnek a kárpátaljai magyarságot, a készülő kisebbségi törvényben a „közösség” szót használják, hogy ne kelljen a kisebbségek jogait biztosítani, és ezért ne legyenek elmarasztalhatók.

Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke nyílt levélben fordult a minap Washingtonban találkozó Joe Biden-hez, valamint Volodimir Zelenszkij-hez. A találkozó tényén túl a levél aktualitását az adta, hogy a találkozó keretében ukrán–amerikai védelmi megállapodást írt alá Andrij Taran ukrán és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A megállapodás oka pedig nem más, mint kelet-Ukrajna és a Krím, ilyen módon pedig Oroszország elleni együttműködést jelent.

A probléma „csak” az, hogy Ukrajna – hivatkozással az orosz beavatkozásra – korlátozza a kisebbségek jogait. Ezzel elsősorban nem a magyarságot célozza persze, de látni kell, hogy a kisebbségi szabályok az összes ukrajnai kisebbséget hátrányosan érintik, hiszen a szabályozás természeténél fogva egy kalap alá vesznek magyart, oroszt, lengyelt, románt és megannyi más kisebbséget.

De ez csak a felszín! Mert bizony Kijev szemet huny a magyarok elleni atrocitások felett, így a Mitrovorec oldal működése, ami ellenségként, szakadárként megjelölve listázza a magyar vezetőket, a KMKSZ irodáját felgyújtása, náci feliratok. Ezekben az ügyekben csak „félrenéz” a hatalom, de amikor fegyveres kommandósok tartonak razziákat magyar kisebbségi intézményekben, az már nem más, mint állami terror! A KMKSZ elnöke így fogalmaz levelében:

“A nemzeti kisebbségek Ukrajnában nem új jövevények, ez a régió több mint ezer éve a hazánk. Kárpátaljai magyarokként nem akarunk különleges vagy kiváltságos bánásmódot. Nem akarjuk, hogy az állam ellenségeinek címkézzenek minket, mindig is hűségesek voltunk Ukrajnához. Csak azt akarjuk, hogy elismerjenek minket őslakos nemzeti kisebbségnek, ami vagyunk, hogy megőrizhessük nyelvünket és kulturális identitásunkat, és hogy egyenlő állampolgárként együttműködhessünk a többségi lakossággal annak érdekében, hogy sikeres jövőt biztosítsunk Ukrajnának”

Sajnos az nem vigasztal minket, hogy Biden már csak akkor volt hajlandó érdemeben szót váltani az ukrán elnökkel, és védelmi megállapodást kötni, amikor már Oroszországgal, Németországgal, és a többi, tényleg komoly tényezővel megállapodott, és kész tények elé tudta állítani Zelenszkijt, mert ettől még a kisebbségi ügyek nem rendeződnek…

Persze lehet azt mondani, hogy Brenzovics László szavai nem egyebek, mint pusztába kiáltott szavak, hiszen Biden-nek, mint amerikai elnöknek, a nemzeti kisebbségekről nem sok fogalma van, Zelenszkij pedig éppen az a figura, aki igencsak szorgalmazta az ukrán nyelvtörvény törvénybe iktatását. Ezt a KMKSZ elnöke is pontosan tudja, ezért választotta a nyílt levél formátumok gondolatai közlésére; a levél New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) által került kiadásra, illetve a Washington Times című amerikai konzervatív napilapban is közzétételre került.

Talán vannak még a világban olyan olvasni tudók, akik nem csak értik, amit olvasnak, hanem hajlandók még arra is, hogy végre kikényszerítsék Ukrajnában azt, amit a legutolsó, koszlott afrikai elnöki kormányzású országban is megkövetelnek. Ez pedig kisebbségi jogok elismerése, és biztosítása…

Miután Putyin, vagy éppen Angela Merkel, valamint az Európa Tanács Velencei Bizottsága már felemelte hangját a ukrajnai kisebbségek ügyében, éppen ideje lenne, hogy rendet tegyen valaki a kijevi potentátok fejében!

Ajánlott Cikkek