Hírek

Brit hírszerzés: térképen az orosz invázió terve!

Az Egyesült királyság védelmi minisztériuma szerint – csapatvisszavonás ide, vagy oda… – Oroszországnak olyan jelentős erői tartózkodnak az ukrán határ közelében, hogy bármikor képes támadást indítani. Ez valószínűleg igaz lehet, de Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint újabb visszavonást hajt végre a nyugati katonai körzet tankhadserege, a vonaton szállított eszközök ezer kilométert utaznak, Nyizsnyij Novgorod megyébe kerülnek vissza.

Borítóképen: Harkiv, Szabadság tér (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Konsztantyin Brizsnyicsenko, licenc: CC BY-SA 4.0)

„Oroszország jelentős katonai jelenlétet tart fenn, amely előzetes figyelmeztetés nélkül inváziót hajthat végre.

Az alábbiakban Putyin elnök lehetséges inváziós tengelye látható. Még mindig dönthet úgy, hogy megakadályozza a konfliktust és megőrzi a békét.” – írják.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1494315294382297091

A térképen kulcspozícióban van Dnyipro, illetve Kijev, viszont csak a második fázisban indulnak meg nyugati irányba. Érdekes módon nem a nyugatabbra fekvő Kijev a kiindulási pontja a második fázisnak, hanem Dnyipro. Ennek oka talán az lehet, hogy Kijev a maga 3 millió lakosával kétszer-háromszor nagyobb nagyobb (a hivatalos számokat a nem regisztrált ki- és beköltözések torzítják), és vélhetően Dnyiproban magasabb az orosz nemzetiségű lakosok aránya.

Dnyipro a szovjet időszakban – természetesen Dnyepropetrovszk néven – zárt város volt, mert jelentős katonai fejlesztőközpont, és katonai eszközöket gyártó vállalatok működtek itt. Ma már ennek kevésbé van jelentősége, de a város igen jelentős vasúti és közúti csomópont, valamint ipara (fémmegmunkálás, kohászat) igen jelentős. Ukrajna legkeletibb nagyrepülőtere is itt van, így tényleg igaz, hogy stratégiai szempontból rendkívül fontos a város birtoklása.

Hasonló jelentősége van Zaporizzsja (oroszul: Zaporozsje) városának is, ahol jelentős ipar van szintén (vegyipar, fém- és alumíniumgyártása, gépipara), van itt egy atomerőmű, és egy Vízerőmű, valamint gyártanak itt repülőgéphajtóműveket, és itt van a központja az AvtoZAZ-nak is.

A második körben Odessza elfoglalása azért fontos, mert a Krímet ellátó csatorna valahol Kerszon keletre indul a Dnyepertől, és persze azért is lényeges, mert itt van az ukrán haditengerészet egyik bázisa. Érdekes egyébként, hogy tengeri hadműveleti irányokat nem vázolt a brit védelmi minisztérium, ami – ismerve a helyzetet az Azovi- és Feketete-tenger, na meg a Kercsi-szoros földrajzi jelentőségét – minimum elgondolkodtató a tekintetben, hogy mennyire kell ezt az ábrát komolyan venni.

De mondjuk azt, hogy csak a szárazföldi eseményekkel foglalkoztak. Érdekes elgondolás a Harkov irányából történő támadás, különösen úgy, hogy innen is Dnyiprot célozzák, mert ezzel tulajdonképpen a Dnyeperen túli terület majdnem felét leválasztják az ország többi részéről, egy óriási harapófogóval.

Kijev esetében ez nem történik meg a rajz szerint, és valahogy Szumi környékén hiányosnak tűnik a stratégia, mert az ottmaradó ukrán csapatok hátba támadhatják a Kijevet, és/vagy Harkov irányából támadó erőket. Ezért véleményünk szerint a második lépcsőben Dnyiproból induló támadással össze kellene zárnia a kijevi orosz erőkkel, ezzel pedig a teljes Dnyeperen túli területet l leehetne szakítani a nyugati területekről.

Persze mindez csak teória, nem egyéb, mint spekuláció, ugyanakkor érdekességként érdemesnek tartottuk rá, hogy megismertessük kedves olvasónkkal.

Ajánlott Cikkek