Hírek

Brit hírszerzés: új szakaszba lép az orosz-ukrán háború

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Dél-Ukrajnában jelentős orosz erők sorakoztak fel. A védelmi minisztérium szerint azonban nem világos, hogy ezek a további erők az ukrán terület elleni újabb támadásra vagy egy ukrán ellentámadás kivédésére készülnek-e.

Borítóképen: Herszon régisó (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: TUBS, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Orosz katonai teherautók, harckocsik, vontatott tüzérség és más fegyverek hosszú konvojai továbbra is távolodnak az ukrajnai Donbász térségéből, és délnyugat felé tartanak.

A jelentések szerint az oroszok által megszállt Melitopolból, Berdgyanszkból, Mariupolból és a szárazföldi Oroszországból a Kercsi hídon keresztül a Krímbe is haladnak felszerelések. (ezekről a területekről nem elvon, hanem tényleg átcsoportosítanak az oroszok, miután azokat elfoglalták! – a szerk.)

A Krímbe 800-1.000 katonából álló zászlóalj-taktikai csoportokat (BTG) telepítettek, amelyeket szinte biztosan a Herszon régióban lévő orosz csapatok támogatására használnának.

A védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők egyre gyakrabban veszik célba a hidakat, lőszerraktárakat és vasúti összeköttetéseket Ukrajna déli régióiban. A cél, hogy Herszon és az oroszok által megszállt Krím közötti ellátási vonalakat blokkolják, rombolják, ezzel csökkentve Oroszország logisztikai utánpótlási képességét. A brit védelmi minisztérium ezután hozzáteszi, hogy úgy véli, a háború “új szakaszba” lép.

A legsúlyosabb harcok a Zaporizzsja mellől délnyugatra, a Dnyeper folyóval párhuzamosan húzódó, nagyjából 350 km hosszú frontvonalra helyeződnek át.

via portfolio.hu

Nem értjük a kérdést; ukrán ellentámadás nincs, a másik megfejtés pedig egyértelmű.

Ajánlott Cikkek