Hírek

Brüsszel „segít” leválni az orosz nukleáris fűtőanyagról! De vajon akarunk?

Nemcsak az orosz olajról és gázról leválást segíti a friss REPowerEU programmal az Európai Bizottság, hanem technikai támogatást ad arra is, hogy a Paksi Atomerőmű is be tudjon szerezni az oroszok helyett máshonnan is nukleáris fűtőanyagot – írja a Financial Times.

Borítóképen: Paksi Atomerőmű, Magyarország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rovács Barna (Rovibroni), licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

És honnan az ötlet, honnan a „segítség”?

Az amerikai Westinghouse közölte, hogy arra törekszik, hogy megszerezze abban az öt uniós országban a hatósági engedélyt a nukleáris fűtőanyag beszállításra, amelyekben orosz hátterű atomerőmű működik.

Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Finnországban jelenleg (még?) a Roszatomhoz tartozó TVEL-től kell venniük a nukleáris fűtőanyagot is.

Korábban egyébként már szállított az amerikai cég Finnországba orosz tervezésű atomerőműhöz nukleáris fűtőanyagot, de most azt mondják, hogy gyorsított eljárás keretében igyekszik megszerezni az engedélyeket.

Pakson azt mondják, hogy törekednek a beszerzési források diverzifikációjára, ugyanakkor törvényi kötelezettség okán eleve van két évre elég tüzelőanyag, de – mint emlékezhetünk – nem is olyan régen volt egy légi úton történő szállítás, így Paks alighanem igen komolyan betárazott.

Azt kell mondani, hogy az árról senki nem beszél? Nem, de abban biztosak lehetünk, hogy az amerikai eredetű fűtőanyag drágább lesz, mert különban a magyar energetikai vállalat már biztosan felvette volna a kapcsolatot a Westinghouse-szal.

Szóval megint az van, hogy megakarják mondani, hogy mi lenne nekünk a „jó”. Idézőjel, mert ez a jó csak pont nekünk nem jó…

Ajánlott Cikkek