Hírek

Brutális bírságot kapott Lengyelország az Uniótól

Az EU költségvetési készpénz-visszatartási mechanizmusát indítják el, miután Lengyelország hatalmas napi 500 000 eurós bírságot szabott ki egy lignitbánya bezárásának megtagadása miatt.

Az Európai Bizottság tájékoztatta Lengyelországot, hogy több millió eurós bírságot köt ki a Varsónak szánt uniós forrásokból – mondta Ujvári Balázs brüsszeli szóvivő kedden az AFP-nek. A mechanizmus a jövő héten lép életbe, és 15 millió eurót (17,1 millió dollárt) vonnak le abból a pénzből, amelyet Lengyelország várhatóan Brüsszeltől kap. Lengyelország azzal halmozta fel az adósságot, hogy megtagadta a napi 500 000 eurós (571 450 dollár) büntetés fizetését, miután elutasította a lignitbánya bezárására vonatkozó parancsot.  

A cseh kormány a cseh határ közelében található turówi szénbánya illegális működése miatt indított pert Lengyelország ellen az Európai Bíróságon. A bányát a lengyel állami szénvállalat, a PGE üzemelteti. 

Az EU tavaly elrendelte Lengyelországot, hogy hagyja abba működését, és Varsó azóta 60 millió euró (68,5 millió dollár) kifizetetlen pénzbírságot halmozott fel, amiért nem hajlandó eleget tenni Brüsszel kérésének. 

A pénzbüntetés első kifizetése január 18-án esedékes volt, de Lengyelország nem teljesítette.

Varsó és Mateusz Morawiecki jobboldali miniszterelnök kormánya gyakran kerül konfliktusba az EU-val, különösen amiatt, hogy a Bizottság megpróbálja összekapcsolni az európai finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiság fenntartására irányuló nemzeti erőfeszítésekkel. 

Brüsszel emellett elítélte Varsót, amiért fegyelmi kamarát hozott létre a bírák számára, amelyet „ összeegyeztethetetlennek ” minősítettek az uniós joggal. 

Múlt héten Prága és Varsó megállapodott a bányáról, Lengyelország pedig beleegyezett, hogy kompenzálja Csehországot a működéséért. 

RT.com

Ajánlott Cikkek