Hírek

Brutális energia áremelések jönnek Romániában

Az elmúlt hónapokban foganatosított jelentős emelések után sorra értesítik a romániai energiaszolgáltatók a további, sok esetben 200 százalékos drágításról a fogyasztókat. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatósághoz (ANRE) rengeteg panasz érkezik rögzített árak felsrófolása miatt is, az intézmény alelnöke szerint ugyanakkor még nagyobb problémák várhatók jövő tavasszal, miután hatályát veszíti az árbefagyasztás és az állami kompenzáció. írja a kronikaonline.ro

Hatvan és 88 százalék között mozgó, 2022 januárjától érvényes áremelésről tájékoztatta a napokban több mint 5,5 millió romániai ügyfelét az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója. A 48 százalékban – a bukaresti energiaügyi minisztérium révén – állami kézben lévő Electrica Rt. régiónként eltérő arányban drágítja a villamos energiát,

a legnagyobb, 85 százalékos mértékben az észak- és dél-erdélyi, valamint olténiai lakossági fogyasztók számára. Esetükben az elektromos áram ára a jelenlegi 0,776 lejes kilowattóránkénti árról 1,424 lejre emelkedik, ami azonban a szabadpiaci áron alapuló szerződéssel rendelkező fogyasztóknál (a lakosság több mint fele) is mindössze hat hónapra érvényes, míg azok, akik az egyetemes szolgáltatási csomagnál maradtak, már áprilistól új, minden bizonnyal magasabb díjszabásra számíthatnak. Ez azonban csupán egyik lecsapódása a drágulási hullámnak, amely azután indult be, hogy Romániában tavaly júliustól liberalizálták a földgáz, idén januártól a villamos energia lakossági árát, megszűntek az államilag szabályozott árak, és már az év első felében 10–20 százalékkal emelkedett az energiahordozók ára. Magyarfenesi olvasónk ismertette lapunkkal, hogy az Electrica szintén a napokban arról értesítette fogyasztóit:

a jelenleg 0,201 lejről 0,678 lejre emeli a földgáz kilowattóránkénti árát, ezenfelül ki kell fizetniük egy 15 lejes havi bérletet is. A Kolozsvár közeli településen élő olvasónk másokkal együtt júniusban kötött szerződést a társasággal földgázszolgáltatásra is, mivel igen kedvező árat kínált „kettő az egyben” címszó alatt, ezért megérte lecserélni a korábbi gázszolgáltatót, a CPL Concordiát.

„Megpróbálunk szétnézni a piacon, hátha találunk kedvezőbb árajánlatot, mert a 170 százalékos gázáremelés drasztikus, még akkor is, ha az államkasszából törlesztik egy részét március 31-ig. De mi lesz utána, hiszen a mi vidékünkön is legalább április végéig tart a fűtési szezon?” – tette fel a kérdést a fenesi lakos. Egyes vélemények szerint még mindig jobban megéri tűzifával fűteni, vagy váltakozó fűtést fenntartani fával, szénnel, illetve gázzal. A tűzifa áremelkedése egyelőre elmarad a gázárrobbanástól, de kérdés, hogy a folyóméterenkénti 250–300 lejes ár meddig tart.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

Ajánlott Cikkek