Hírek

Brutális forgalomnövekedés, és a Mir-kártyák bevezetése Törökországban!

Jelentősen megnőtt a török ​​cégek oroszországi aktivitása a nyugati szereplők piacáról való kivonulása miatt – márciusban legalább 30%-kal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Alekszej Jegarmin, az Orosz Föderáció Kereskedelmi és Iparkamara Orosz-Török Üzleti Tanácsának főigazgatója ezt nyilatkozta az Izvesztyijának adott interjújában. Azt is megjegyezte, hogy a török ​​turizmus kiterjeszti a Mir kártyák használatát, így az utazóknak nem lesz problémájuk a fizetéssel az üdülőhelyeken.

Borítóképen:  Vlagyimir Putyin a Kremlben találkozott Recep Tayyip Erdogan Török Köztársaság elnökével, aki munkalátogatáson tartózkodott Oroszországban, 2020-ban (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: orosz elnöki végrehajtó iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Törökország vállalatai a tanács igazgatója szerint aktívan érdeklődnek az Oroszországgal folytatott fizetések iránt nemzeti valutában – lírában és rubelben.

Mir

A Mir fizetési rendszer az orosz nemzeti fizetési rendszer. A fizetési rendszer üzemeltetője „Nemzeti rendszer fizetési kártyák” (JSC, NSPK), amely 100%-ban az Oroszországi Bank tulajdonában van.

A nemzetközi fizetési rendszerek plasztikkártyáival végzett összes belföldi tranzakciót Oroszország területén kezdték feldolgozni az NSPK operatív fizetési és elszámolási központjának (OPKTS, NSPK) feldolgozása révén.

A Mir fizetési rendszer 2015 decemberében kezdte meg működését, ekkor jelentek meg az első Mir kártyák.

Az interjúból idézünk pár mondatot Jegarmintól, amiből kiderül, hogy Moszkvában hogyan látják, hogyan értékelik a helyzetet.

„A török ​​cégek érdeklődése most megnőtt, és ennek egyszerű oka van: ha valaki kivonul, van egy szabad hely a piacon, amit valaki el akar foglalni. A piac mindenesetre olyan, hogy állandó küzdelem folyik rajta, és furcsa lenne, ha az orosz piacot eléggé ismerő szomszédaink meg sem próbálnák elfoglalni.”

A kereskedelmi forgalom növekedéséről így beszél a főigazgató:

„Ne felejtsünk el még egy dolgot, hogy ez a tendencia már régen beindult, amikor országaink elnökei találkozva új kritériumokat vázoltak fel a kereskedelmi forgalom növelésére – legalább 100 milliárd dollárt szeretnének elérni. (…) Kijelenthetem, hogy legalább 30%-os forgalomnövekedés van.”

ÉS mi a helyzet a Mir kártyák bevezetésébel?

„Törökországban a Mir rendszer nem olyan elterjedt, mint a Visa. Általában azonban a török ​​üzletemberek – szállásadók, üzlettulajdonosok, szolgáltatók – értik a probléma sürgősségét, és igyekeznek biztosítani, hogy ez a rendszer gyorsabban megvalósuljon ott, ahol polgáraink idejüket és szabadidőt töltenek.”

„Maga az elszámolási rendszer bevezetése meglehetősen egyszerű, már működik, csak csatlakozni kell hozzá. Olyan ez, mint ha van villany a házban, csak fel kell kapcsolni a lámpát: ha viszont nem kapcsolod fel, sötétben maradsz.”

A kereskedelem szárnyal, és minden bizonnyal a turizmus is jó évet fog zárni Törökországban. A főigazgató azonban azt is elmondta, hogy a befektetések terén még óvatosak, mert – a kereskedelemmel ellentétben – a befektetések a nyugalmat szeretik. Ennek ellenére márt most keresik a lehetőségeket!

Úgy tűnik tehát, hogy Törökország csatlakozik ahhoz a körvonalazódó gazdasági közösséghez, melynek vezető országai Kína és Oroszország. Ezzel pedig egyre közelebb kerülünk a kétpólusú világ kialakulásához.

Törökország esetében azonban van egy kis probléma; az ország a NATO tagja, márpedig a NATO nem csak katonai, hanem politikai szervezet is… Hosszabb távon talán az is elképzelhető, hogy Törökország kilép a NATO-ból? Na, akkor lenne igazán komoly baja a nyugati világnak!

Ajánlott Cikkek