Hírek

Bucsai incidens: „Szakértők közreműködésére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztésre van szükség”

A Kreml hivatalosan is kommentálta a bucsai történésekkel kapcsolatos véleményét. Moszkva igen határozottan állítja, hogy a felvételek hitelessége minimum kérdőjeles, és – miután a témát igen komolyan kezelik! -, azt mondják, hogy külföldi szakértők közreműködésére és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztésre van szükség a kivizsgáláshoz!

Borítóképen: Az ukrán hadsereg 2S7 Pion 203 mm-es önjáró tarackja (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„Nem hitelesek az orosz csapatok által Bucsában elkövetett állítólagos bűncselekményeiről szóló fotó- és videóanyagok, az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma cáfolattal él. Minden információt komolyan meg kell kérdőjelezni”

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, és így folytatta:

„A látottak alapján a videós anyagokban sok okból hiteltelen, a Honvédelmi Minisztérium szakemberei videóhamisításra és különféle hamisítványokra utaló nyomokat azonosítottak.”

Alekszandr Bastrikin, az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának vezetője arra utasította az osztály alkalmazottait, hogy elemezzék a bucsai helyzetet, és adjanak helyzetértékelést.

„A jelentések szerint az orosz katonák hiteltelenítése érdekében az ukrán védelmi minisztérium a kijevi régióban található Bucsa városában forgatott videókat terjesztett a nyugati médiának a civilek tömeges megsemmisítésének bizonyítékaként”

– közölte az Orosz Nyomozó Bizottság.

Anatolij Antonov, az Egyesült Államokba akkreditált orosz nagykövet elmondta, hogy civilek nem sérültek meg az ukrán bucsai településen, amíg az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll a település. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok elhallgatja az ukrán fegyveres erők által az orosz csapatok kivonása után végrehajtott, a várost célzó ágyúzást.

Az orosz védelmi minisztérium már korábban jelezte, hogy az orosz hadsereg március 30-án hagyta el a várost, de a bucsai bűncselekmények bizonyítékai csak az indulásuk utáni negyedik napon jelentek meg, amikor az SZBU tisztjei és az ukrán televízió képviselői megérkeztek a városba.

Moszkva tehát igencsak biztos a dolgában, mivel nagyon határozottan követeli a nemzetközi kivizsgálást. Persze ezúttal is felmerül, hogy ez csak egy kommunikációs fogás, de most tényleg úgy tűnik, hogy eltökéltek saját igazságuk mellett!

Bármi is történt, véleményünk szerint le kell folytatni a vizsgálatokat, mert annak bármi is legyen az eredménye – feltételezve a korrekt eljárást! -, komoly hatással lehet a béketárgyalásokra, illetve a háború további menetére is!

Ajánlott Cikkek