Épített örökség Magyarság Történelem

Budapesti hidak tragédiája – 1945 január a hídrombolások napjai

A II. Világháború végén, Budapest ostromának idején, a magyar főváros szívében húzódó Duna-hidak sorsa szomorú fordulatot vett. A visszavonuló német csapatok stratégiai döntése következtében a Duna menti átkelőket felrobbantották, megnehezítve ezzel a szovjet csapatok előrenyomulását. Ez a sorozatos hídpusztítás nemcsak a város szerkezetét változtatta meg, hanem mély sebeket ejtett Budapest és annak lakóinak lelkében is.

borítókép Fortepan / Mihalik István

Margit híd

A tragédia 1944. november 4-én kezdődött, amikor a Margit hidat váratlanul felrobbantották. A robbanás, amely valószínűleg véletlenül következett be, mintegy 100-600 civil áldozatot követelt, amikor éppen a szombati csúcsforgalom haladt át a hídon. December 29-én a németek a két vasúti hidat is felrobbantották, tovább fokozva a város elszigeteltségét.

Erzsébet híd
  1. január 14-én a német csapatok a Horthy Miklós hidat robbantották fel, majd két nappal később a Ferenc József híd középső részét. Január 17-én az Erzsébet hidat veszítette el Budapest, és másnap a Lánchidat is, amely az egyetlen maradék átkelő volt a városban.
Lánchíd

Ezek a pusztítások nemcsak a város fizikai szerkezetét változtatták meg, hanem mély érzelmi sebeket is ejtettek a budapestiek szívében. A hídrombolások nemcsak az infrastruktúrát érintették, hanem a város lakóinak mindennapi életét is, akiknek hirtelen szembe kellett nézniük a városuk elszakításával, a közlekedés megnehezítésével, és a polgári áldozatokkal.

Petőfi híd

A háború után azonban Budapest fokozatosan újjáépült. Az első lépésként, 1946. augusztus 20-án újra megnyitották a Ferenc József hidat, amely ekkor kapta a Szabadság híd nevet. 1948-ban újra átadták a Margit hidat, majd 1949-ben a Lánchidat, végül 1952-ben a Horthy Miklós hidat, amelyet ekkor Petőfi Sándor nevéről neveztek el.

Szabadság híd

Ez a megemlékező cikk azoknak a hídpusztításoknak állít emléket, amelyek Budapest szívében történtek a II. Világháború alatt, és azoknak az embereknek, akik azokban a nehéz időkben vesztették el életüket. Emlékeztet bennünket arra, hogy a háború pusztításaiból fel lehet állni, és újra lehet építeni a romokat.

források : Arcanum Fortepan Wikipedia Mernokvagyok

Ajánlott Cikkek