Erdély Hírek Magyarság

Bukarest nem járul hozzá, hogy Székelyföldön legyen magyar katonai temető

Románia nem járult hozzá , hogy a II. Világáborúban elesett magyar katonák végső nyughelye Székelyföldön legyen. Aradot javasolják új helyszínnek .A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Román Hősök Kultuszát Ápoló Hivatal (ONCE) és az aradi önkormányzat képviselői aradi kegyhely létesítésének lehetőségéről tárgyaltak. Arad önkormányzata az A1-es autópálya szomszédságában levő Alsótemetőben kínált fel egy parcellát.

Az aradi nyughelyen már van katonai parcella ahol együtt nyugszanak világháborúban elesett román, magyar, szerb és orosz katonák. A tervek szerint itt lelnek végső nyugalomra a Torda környéki csatákban 1944 őszén elesett magyar honvédek. A katonák földi maradványait csaknem hat évvel ezelőtt exhumálták a kolozsvári új zsidó temetőből, amelynek az érintett parcellája más rendeltetést kapott.

A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetői egy közel ezer négyzetméteres területet igényeltek, ennek a fele már most is biztosítva látszik, de lehetőség van a terjeszkedésre is. A magyar hatóságok azt tervezik, hogy több száz magyar katona földi maradványait helyezik örök nyugalomra a majdani aradi katonatemetőben.

forrás: index.hu, krónika, itthon.ma

Ajánlott Cikkek