Felvidék Hírek

Bukik a Matovič-kormány? A magyarok készek a megmérettetésre!

Tegnap Zuzana Čaputová elfogadta Richard Sulík (SaS) lemondását, helyére a gazdasági tárca vezetésére Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter (Sme Rodina) nevezte ki. De könnyen lehet, hogy Doležal csak egy napig lesz gazdasági miniszter, ugyanis ma jár le Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) ultimátuma, miszerint, ha a mai napig nem mond le Igor Matovič miniszterelnök, a két párt kilép a korményból!

Igen, ma ugrik a majom a vízbe! Amennyiben ugyanis a SaS és a Za ludi kilép a kormányból, akkor a 150 fős parlementben a kormánypártok képviselőinek száma 70-re csökken, a kisebbségi kormányzásnak pedig nincs sok jövője, hiszen többségben is meglehetősen döcögősen haladt a szekér…

Márpedig úgy tűnik, hogy Matovič ragaszkodik miniszterelnöki pozíciójához, mert amikor egy hét után, vasárnap megszólalt egy sor olyan feltételhez kötötte lemondását, ami aligha teljesül, illetve aligha teljesítenek majd a mostani koalíciós partnerek. Egyik ilyen például, hogy a kormányt a 2020-as választáson elért eredmények mentén kell átalakítani. Ezzel az SaS-nek három minisztériuma közül egyet át kell adnia az OĽaNO-nak, a választási eredmény szerint ugyanis csak kettő járt volna neki. De ilyen feltétel az is, hogy Richard Sulík és Veronika Remisová távozik a kormányból, hiszen korábban megfenyegették Matovič-ot.

Elég nehéz elképzelni, hogy honnan sikerülne összeszedni a kormánytöbbséghez szükséges hat képviselőt, már csak azért is, mert az ultimátum mellett Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter bejelentette lemondását, ráadásul ő volt a második kormánytag, aki egy héten belül távozott. A kormány széthullott, és most bár megvannak számszerűen, a miniszteri osztok többé-kevésbé betöltöttek, de érdemi működés nincs…

Márpedig egy olyan válságos helyzetben, amit most a járvány jelent, ez semmiképpen nem megfelelő… Nagyon úgy tűnik tehát, hogy 2020 után újabb választások következnek, hiszen – mint láttuk az ultimátumot, és a rá adott választ – ma olyan mély szakadék van a kormánypártok között, ami nem áthidalható. Ha pedig mégis megoldják valahogy a helyzetet, és nem kell új választásokat tartani, a kölcsönös bizalom teljes hiánya miatt még ennyire sem lesz működőképes a kormány, mint eddig… Pedig a Matovič-kormány mindig is inkább egy paródiára, semmint a felelős kormányzásra hasonlított!

Talán nem kell mondani, de ezen a vicc-koalíción leginkább a magyarság nem tudott nevetni, mert – miközben a járványkezelésben bukásra álltak… – a nacionalista szólamokra, és a kettős állampolgársággal kapcsolatban a magyarság újabb megalázó megkülönböztetésére azért maradt energia… És a mindennapi életben is tapasztalható, hogy egyre inkább teret engednek a magyarellenes szélsőségeknek, ami ugyan nem kap nagy sajtónyilvánosságok, de a magyarság mindennapjait, az életminőséget jelentősen rontja.

Azt látni kell, hogy ennek részben a magyarságot képviselő pártok is okozói, hiszen a három pártalakulat – megegyezés híján – úgy osztotta meg szavazóit, hogy 2020-ban sem került be magyar párt a parlamentbe. Pár napja örömmel számoltunk, be, hogy tárgyalások kezdődtek a magyar pártok között (ITT). Most pedig végre sikerült felismerni a tényt, hogy csak összefogással lehet elérni eredmény, így létrejött az egységes magyar párt, a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók néven, amely teljesen átírhatja az eddigi forgatókönyveket!

Gondoljunk bele, hogy a magyar pártok parlamenti kiesésével a társadalom nem csupán 10-15%-a vesztette el politikai érdekképviseletét, hanem egy olyan 10-15%, amely jelentősen különbözik a társadalom többi rétegétől! Ennek pedig egyenes következménye, hogy az ilyen történelem-hamisítások minden további nélkül mérgezik a többségi társadalom gondolkodását, és persze a Magyarországgal szembeni viszont is rombolja.

Már megszokottá vált (az utóbbi időkben már nem is lehetett hallani ez elleni felszólalásokat…), hogy a fejlesztési támogatások szétosztása, az útinfrastruktúra fejlesztése előnytelenül érintette a magyarok lakta területeket, ennek következtében elmaradtak a beruházások, csökkent a térség versenyképessége. Közben pedig a magyar szavazókért a szlovák pártok is eredményesen kampányoltak…

De ez most egészen más irányt vesz! Egyrészt a magyarság érezheti végre, hogy van értelme egy olyan pártra szavaznia, ami az ő érdekeiket képviselő, kifejezetten kisebbségi etnikai párt, másrészt a szlovák pártok hatósugarából végre kikerülnek a magyarok, ez pedig igen komolyan átírja majd a politikai erőviszonyokat! Könnyen előfordulhat az a helyzet, hogy a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók párt nélkül nem lehet kormányt alakítani, de ha mégis, akkor igen komoly kontroll alatt fog működni az a kormány, ami mellett a parlamentben erős ellenzékként magyar párt is ott lesz!

És ne feledjük, hogy ebben az évben népszámlálás is van (erről ITT írtunk), és azzal, hogy létrejön az egységes képviselet, most talán fontosabbnak érzik majd a felvidéki magyarok, hogy nemzetiségüket megvallják. Ez is nagyon fontos, hiszen nem elég ezt belül érezni, hanem ki is kell mondani, mert a statisztika nem érzelmekkel, hanem számokkal dolgozik.

Mi, innen Budapestről a legjobbakat kívánjuk, és szorítunk érte, hogy a felvidéki magyarság végre kezébe tudja venni sorsát, a kiharcolja az őt megillető helyét!

Ajánlott Cikkek