Hírek

Bukja Macron a köztársasági elnöki pozíciót?

Amikor kitört az orosz-ukrán háború, Emmanuel Macron azonnal a közvetítő szerepére pályázott, és kezdetben sikert is hozott neki ez a szerep, de mostanra mintha elege lenne a francia választóknak abból, hogy a következő választáson is induló Macron nem igazán foglalkozik velük… A kampány leült, a háborús konfliktusban egyre rosszabb a helyzet, és a most regnáló elnöknek egyenesen balról kellene elhódítania szavazatokat.

Borítóképen:  Emmanuel Macron franciaelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen ( Versailles ) (forrás: kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0)

Ez pedig nem lesz egyszerű, mert amikor 2017-ben megjelent egy újfajta kampánnyal, amikor emberi egyesével felkeresték a szavazókat, és így személyesen ismertették meg Macron programját, az igen hatékony volt, de mára oda az újdonság varázsa, ez a módszer sem működik már úgy, mint eddig…

Macron egyfajta centrista politikára törekedett, ezzel pedig felrúgta a régóta működő politikai váltógazdaságot, amiben a mérsékelt jobb és a baloldal váltogatta egymást, de most – hasonlóan több más európai országhoz – Franciaországban is egyre inkább polarizálttá válik a választók tábora, így középről indulva egyre nehezebb megnyerni őket Sok balosnak túlságosan jobboldali, és fordítva, a jobboldaliak túlságosan balosnak tartják.

Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi politikai szereplés közepette mintha megfeledkezett volna arról, hogy otthon is kötelességei vannak, márpedig, ha az úgynevezett kékgalléros munkavállalókat meg akarja nyerni magának, akkor nem tűnhet fel úgy, mint a párizsi elit egyik tagja, aki igen messze van a hétköznapi emberektől!

Gérald Darmanin belügyminiszter máris megkongatta a vészharangot, mondván, hogy ha nem nyeri meg magának balról a kékgallérosokat, akkor a második fordulóban könnyedén ellene szavazhatnak, és ha így lesz, akkor Marine Le Pen-nek, a jobboldali Nemzeti Front jelöltjének igen komoly esélyei lehetnek, sőt, akát meg is nyerheti a választásokat.

Igen, az a Le Pen, akinek nem átallott egy magyar bank kölcsönt folyósítani a választási kampányhoz, és amiből óriási műbalhét kreáltak ellenzéki oldalon. Jogos is! Na még mit nem képzel egy bank? Kölcsönt ad? Ja, hogy ez a dolga? Hát igen…

A ”harcos elnök” képe hamar megkopott, miután semmilyen eredményt nem ért el, az viszont már igencsak rosszul jön ki, hogy közben a franciák saját problémáival mintha nem foglalkozna eléggé , mintha nem hallaná meg az utca emberének hangját! Ez pedig óriási hiba, mert – emlékezzünk, mit írtunk a 2017-es kampányról! – ereje éppen abban rejlett, hogy majd’ mindenkit meg tudott szólítani!

A legfrissebb közvélemény kutatások szerint elsőre masszívnak tűnik az előnye, ugyanis 28 a 19 ellen vezet a Le Pen előtt, ugyanakkor a második fordulóban – ahol a francia választási törvények szerint a két első helyezett mérettetik meg újra -, már csak 56 a 44-hez az előnye!

És – mint azt Darmanin is elmondta – pár nap is sokat jelenthet egy kampányban, ezért itt az ideje, hogy Macron elkezdjen egy komolyabb hajrát indítani, mert a fent említett számok könnyen megfordulhatnak!

Ajánlott Cikkek