Felvidék Vélemény Vélemény-cikkeink

Bukott párt egy bukott országból oktat

Helyesebben nagyokat mond, de maga sem tudja mit beszél… A lényeg, hogy valami olyasmit artikuláljon, amit senki más nem! Ismerős ez a megközelítés, talán az eredetiségét igyekszik ilyen módon bizonyítani egy gyökértelen alakulat. A ma7.sk felületén megjelent cikkben megfogalmazott gondolatok egyetlen indikátora a félelem; félni kell attól, hogy nem jön a pénz az EU-tól, félni kell, mert akikkel szövetséget kötöttem, ki merik nyitni a szájukat, és félni kell, mert…

… talán érzi a gondolatok megfogalmazója is, hogy egy maffia-állam nem igazán illik Európa térképére? Persze ez utóbbi „apróságot” úgy fordítja le, hogy egyedül ők küzdenek a maffia ellen, ezért van náluk most éppen letartóztatva a fél rendőri, és politikai vezetés, nem pedig azért, mert náluk bizony nem éppen törvényes alapokon nyugszik az államhatalom. Lelke rajta.

De nézzük meg, mit fogalmazott meg az említett cikkben, még az uniós költségvetés szavazása előtt a PS politikusa, Michal Šimečka!

„Ha ugyanis Magyarország és Lengyelország az EU-t ténylegesen belevetik egy költségvetési provizóriumba, és ezzel több milliárd eurót veszélyeztetnek, amely a gazdaság fellendülésére szolgálna, Szlovákia nem tehet úgy, mintha a V4 projektet úgy folytatná, mint azelőtt.

A PS politikusa szerint a megoldás az lenne, ha mindaddig, amíg Magyarország és Lengyelország nem engedik meg a költségvetés elfogadását, Szlovákia nem jelenne meg a V4-ek európai ügyekkel kapcsolatos hivatalos találkozóin. A legideálisabb pedig az lenne, ha mindezt a Csehországgal való közös megegyezés után tennék.”

Két gondolat ezzel kapcsolatban:

  • Egy szövetséghez való tartozás csakis addig elfogadható, és csakis addig jelent elköteleződést, amíg jogok, hasznok származnak belőle, amikor esetleg kötelezettség, avagy bármiféle hátrány, akkor már nem.
  • Csehországgal persze mindenképp egyeztetni kell, de nem ám azért, mert ők nem jeleztek vétó-szándékot, hanem mert már teljesen világos, hogy anyuci szoknyája Csehország, ami mögé sürgősen be kell bújni, ha a félelem felüti fejét.

Igen, ez a két motiváció sokat elárul arról, hogy miként is lehetett a Fico-kormány alatt (vagy esetleg azóta is?) a pénzmosás melegágya egy ország, ahol ezekkel nem foglalkoztak, hiszen most éppen a saját történelmüket gyártják nagyipari módszerekkel. Igen, az erőforrásokat priorizálni kell. Ami fontos, arra oda kell tenni apait-anyait, ami meg nem, az hadd szaladjon!

És persze itt jön egy ügyetlen támadás-vágás, amit inkább el se kellett volna kezdeni, mert az előzőekben már ennek kimenetele (kudarc!) előre borítékolható volt:

„A V4 ugyanis főként Orbán Viktor számára érzékeny terület. Szüksége van védelmezni a V4-márkát, és Közép-Európa nevében beszélni, hogy ezzel is elfedje saját elszigeteltségét.”

Akinek éppen azzal van problémája, hogy egy szövetség kényelmetlen neki, mert az az ő véleményét is artikulálja (hiszen szövetségben vannak!), az miért kifogásolja, hogy képviselik, és miért óberkedik, amikor a másik gondolata azonnal az, hogy rohan a cseh anyuka szoknyája alá? Hagyjuk is… Erre jön a következő öngól:

„Egy határozott állásponton kívül más itt nem ad logikát: ugyan mi vezetne egy demokratikus és proeurópai országot, amely ráadásul egyedüli módon harcol otthon a maffia és az oligarchia ellen, hogy autokratikus és korrupt vezetők hátát védje, akik az egész kontinens gazdasági jövőjével hazardíroznak? A jó szomszédi viszonyok? A megszokás ereje?”

A maffia elleni harcról ott lehet szó, ahol van… Ezt nem is érdemes tovább feszegetni, de azt állítani, hogy Magyarország, vagy éppen Lengyelország hátát kell védeniük, az már azért kicsit meredek! Egyrészt éppen az a két ország, ami közé beékelődtek, pontosan tudja, hogy soha nem bízhatná a hátának védelmét rájuk, másrészt pedig a két ország éppen azért verte ki a biztosítékot az Unióban, mert saját magáért állt ki, és nem bújt senki szoknyája mögé! Azt már nem is említem, hogy a V4 nem megszokás, hanem szerződéses alapon működik, de egy maffia-növendék ezt nyilván nem tudja értelmezni…

„Šimečka szerint Szlovákia már az aktuális konfliktus előtt sem érezte magát teljesen komfortosan a V4-ben. Orbánnak és Kaczyńskinek köszönhetően a V4 fokozatosan „toxikus márkává” alakult.

A V4 ily módon negatívvá tett hírneve Szlovákiára is kihatással lett, és komplikálta kapcsolatait olyan partnerekkel, mint például Németország, Franciaország vagy Ausztria, amelyek Szlovákia jóléte és demokratikusabb fejlődése szempontjából sokkal fontosabbak, mint Magyarország vagy Lengyelország.”

Igen, ezen a ponton – ha eddig nem is – mindenkinek világos, hogy az a fontos, akitől pénz jöhet, mert semmi más nem fontos! Azt nem értem, hogy Olaszország miért nem került bele a felsorolásba, hacsak most nem az az irány, hogy a maffia pénzét lecserélik a kisantant elkötelezett hívének sokkal inkább legális euróira. Igen, a franciáknak aztán sem most, sem történelmileg nincs sok közük a Felvidékhez, hiszen csak Trianon esetében volt hatásuk az események alakulására.

Ez tehát a progresszív gondolkodás? Csak annyit jelent, hogy oda kell dörgölőzni, ahonnan pénzt remélnek, csak addig kell a szavatartónak lenni, míg ez pénz hoz? ÉS az is mindegy kitől jön az a pénz, legyen az bűnözői csoport vagy Közép-Európa szétrobbantója? Nagyon nem lenne baj, ha a V4 a jövőben V3 lenne, mert úgy tűnik, vannak, akik csak haszonszerzésből, puszta számításból vannak közöttünk.

Nem kell ezen tépelődni; most, hogy megvan a pénz, tessék kilépni, most, amikor fordult a kocka, és esetleg még hiteles is lenne a távozás. Bárcsak végre!

Ajánlott Cikkek