Hírek

Bukta: Az Európai Unió 10 tagállama szállított fegyvereket Oroszországnak a 2014-es embargó után!

Hogy is van ez? A határozott tilalom ellenére az Unió egyes országai részt vettek Oroszország felfegyverzésében, ami az utóbbi 10-15 évben erőteljes lendületet vett? Nos, úgy tűnik, hogy igen, legalábbis ezt derítették ki az Investigate Europe oknyomozói!

Boríróképen: Orosz T-90 harckocsi, 2016 – Talán ebben is került Uniós országból alkatrész? (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Hargi23, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

346 millió euró. Ez nem tűnik túl nagy összegnek a fegyverek és katonai eszközök piacán, ugyanakkor feltűnő, hogy például Franciaország esetében 2015-ben – tehát az embargó bevezetése után! – 2015-ben pörgött fel leginkább a fegyverbiznisz az oroszokkal… Az addig, és azóta is (…) rendre 100 millió euró alatti értéket képviselő szállítások 2015-ben hirtelen 900 millió euró közelébe emelkedtek…

Erre egy kiskapu adott lehetőséget, hiszen az Európai Unió az embargó bevezetése előtti szerződések teljesítését még megengedte a gyártóknak. Ezzel az Unió azon országai közül, amelyek fegyvereket szállítottak Oroszországba Franciaország részesedése 44%, de a németek se sokkal maradtak le…

A németeknél a jellemző eljárás az volt, hogy a leszállított termékeket kettős felhasználásúnak minősítették. Részesedésük pedig az Uniós teljes szállításokból mintegy 35%… Ahhoz képest nem rossz eredmény, hogy a németek mindig is hangsúlyozták, hogy nem adnak el fegyvereket, és Ukrajnának sem akartak olyan eszközöket szállítani, amelyek emberélet kioltására alkalmasak!

Az említett két országon túl Olaszország, Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Finnország, Szlovákia és Spanyolország is részt vett az orosz fegyverbizniszben 2014 után.

Nézzük meg, hogy mik ezek az eszközök, és miért áll meg az a tény, hogy ezek az Uniós országok segítették Oroszország felfegyverzését, többek között olyan eszközökkel, amit most akár Ukrajnában is bevethetnek.

Franciaország a következő kategóriákba tartozó eszközöket szállította le: „bombák, rakéták, torpedók, rakéták, robbanótöltetek” kategóriájába tartozó katonai felszerelések, közvetlenül halálos fegyverek, de „képalkotó berendezések, repülőgépek alkatrészeikkel és könnyebb, – légi járművek” kategóriájában is voltak üzletek.

Ez utóbbi keretében leszállításra került több mint 1000 orosz harckocsi hőkamerája, valamint vadászrepülőgépek és harci helikopterek navigációs rendszerei és infravörös detektorai. A Kreml ezeket a Safrantól és a Thalestől vásárolta meg, amelyek fő részvényese a francia állam.

Németország szállításai főleg jégtörő hajókból álltak, de voltak benne puskák és „különleges védelmi” járművek is, amelyeket Oroszországba küldtek. A német exportot „kettős felhasználású” felirattal látják el.

Olaszország a harmadik a listán, amely 2015 és 2020 között 22,5 millió euró értékben adott el katonai felszerelést Oroszországnak. Az oknyomozók szerint az első nagy szerződés 2015-ben történt, amikor a Matteo Renzi vezette kormány felhatalmazta az olasz Iveco céget, hogy 25 millió euró értékben adjon el szárazföldi járműveket Oroszországnak. Bár az Iveco Lynce nevű katonai járműveket Oroszországban szerelték össze, ahhoz Olaszországból szállították az alkatrészeket.

Az olasz ügyletek érdekessége, hogy amikor kifutott az Iveco ügylete, erőteljesen csökkent a fegyverexport Oroszország irányába, majd hirtelen – 2021-ben! – új lendületet vett azzal, hogy „közönséges fegyverek” exportját engedélyezték. Ezeket a fegyvereket – félautomata puskákat és lőszereket – az orosz polgári piacon értékesítették, amely magában foglalja a magánbiztonsági, félkatonai és speciális állami szerveket egyaránt.

A Cseh Köztársaság 2015 és 2019 között minden évben exportált „a légi járműveknél könnyebb repülőgépeket, pilóta nélküli légi járműveket, repülőgép-hajtóműveket és repülőgép-felszereléseket, Ausztria továbbra is minden évben exportált Oroszországba katonai felszereléseket, „20 mm-nél kisebb kaliberű sima csövű fegyvereket, 12,7 mm-es kaliberű egyéb fegyvereket és automata fegyvereket”, valamint „lőszer- és biztosítékbeállító eszközöket, valamint speciálisan tervezett alkatrészeket”…

További érdekesség egyébként, hogy a Krím annektálása után is Oroszország maradt az ukrán fegyverexport legnagyobb felvevője, tehát maguk az ukránok is adtak el fegyvereket Oroszországnak 2014 után…

Eddig az oknyomozók által kiderített üzletek, amik számunkra azt jelzik, hogy az Unió egyes tagállamai, annak vezetői bizony bort ittak, miközben vizet prédikáltak! És most majd talán ők küldik a legtöbb fegyvert Ukrajnának, aki pedig az Európai Unió pénzé „vásárol”…

Nem szép történet, de sajnos úgy tűnik, igaz…

Ajánlott Cikkek