Hírek

Bulgária kiadja a román exminisztert, aki megszökött a börtön elől

A szófiai fellebbviteli bíróság péntek délután úgy döntött, hogy Bulgária kiadja Romániának Elena Udreát, akit nem sokkal azt követően fogtak el a szomszédos országban, hogy a bő egy hónappal ezelőtt kiszabott jogerős börtönbüntetése elől Görögországba próbált szökni – tájékoztatott a román televízió.- írja a foter.ro. Április elején ítélték el, Görögországba akart szökni, útközben elfogták.

Az egykori idegenforgalmi és fejlesztési minisztert április elején jogerősen hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték csúszópénz elfogadásáért és hivatali visszaélésért. Ezt követően Udreának börtönbe kellett volna vonulnia, de még a legfelső bíróság ítélethirdetése előtt sikerült elhagynia az országot. A volt politikus rövid időn belül elfogták a bolgár hatóságok, nem sokkal ezután pedig egy szófiai bíróság elrendelte a kiadatását. Elena Udrea megfellebbezte az ítéletet, amit most másodfokon is megerősítettek. Az exminiszter ügyvédei minden követ megmozgattak, hogy megakadályozzák védencük Romániába szállítását: többek között Udrea egészségi állapotára hivatkoztak és arra, hogy Romániában nem megfelelőek a fogva tartási körülmények, de azt is kifogásolták, hogy a volt politikust elítélő bírák közül az egyik nem tette le a bírói esküt.

Udreát a Lucian Bute román bokszoló nevével fémjelzett ökölvívógála megszervezésében feltárt korrupció ügyében ítélték el.

Udrea ellen nem a Bute-ügy az egyetlen korrupciós vád, egy másik ügyben is zajlik a pere. Ebben az a vád ellene, hogy ötmillió eurós kenőpénz fejében közben járt annak érdekében, hogy a Hidroelectrica hatályban tartson több olyan szerződést, amelyek egy Bogdan Buzăianu nevű üzletembernek kedveztek.

forras: foter.ro

Ajánlott Cikkek