Hírek

Burbock német külügyminiszter azzal vádolta Oroszországot, hogy élelmiszerháborút folytat világszerte

Annalena Burbock német külügyminiszter azzal vádolta Oroszországot, hogy “élelmiszerháborút” folytat világszerte. Erről a TASS számolt be .

Elmondása szerint a Hetes Csoport (G7) országai készek szembeszállni az élelmiszerválsággal. „A hibrid háború nemcsak harckocsik és légi rakéták, hanem álhírek és propaganda is, valamint élelmiszerháború is, amelyet már látunk szerte a világon” – mondta a külügyminiszter.

Burbock azzal vádolta Oroszországot, hogy gátolja a gabonaexportot. Úgy véli, hogy ez “nagyon nagy veszélyt jelent”. „Mindannyian tudjuk, hogy ha a klímaválság nyáron kitör, a helyzet még rosszabb lesz” – mondta.

A miniszter megjegyezte, hogy a G7 országainak “politikai választ” kell adniuk, szembe kell nézniük “ezekkel a fenyegető válságokkal, és gyorsan kell cselekedniük”.

António Guterres , az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára korábban a fehérorosz, ukrajnai és oroszországi műtrágyák és termékek világpiacra való visszajuttatását szorgalmazta . A főtitkár arról beszélt, hogy az ukrajnai válság ellenére is vissza kell integrálni ezekből az országokból származó árukat a világpiacra. Szerinte erre “az élelmezésbiztonság globális problémájának érdemi megoldásához” van szükség.

Ajánlott Cikkek