Hírek

Búza: Georgiában elfogyott, Indiában tiltják az exportot – és ez még csak a kezdet…

Az Indiai Kereskedelmi és Ipari Minisztérium május 14-én, szombaton bejelentette, hogy az ország a búzaexport betiltása mellett döntött. A döntés a búza világpiaci árának meredek megugrásával függ össze, aminek következtében „India, a szomszédos és más sérülékeny országok élelmezésbiztonsága veszélyben van”.

Borítóképen: Búzakalász (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Simon Waldherr, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

A döntés azonnali hatállyal lép életbe, de azokra az exportra szánt tételekre nem vonatkozik, amelyekre a tiltás előtt kötöttek megállapodást, illetve az indiai kormány engedélyével továbbra is lehet exportálni, amennyiben egy hiányt szenvedő, térségbeli országot kell kisegíteni a jövőben.

Megjegyzendő, hogy a magyar kormány már ideje korán hasonló intézkedéseket hozott, ugyanis már március 6-án így írt a portfolio.hu:

„Nagy István agrárminiszter pénteken közölte, hogy minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt. Most a rendelet is megjelent, amely részletezi a tilalmat.”

De térjünk vissza a mai nap híreihez!

Levan Silagava, a Georgiai Gabona- és Liszttermelők Szövetségének vezetője május 13-án azt mondta, hogy Georgiában majdnem elfogytak a búzakészletek, ami körülbelül tíz napra elegendő.

Az ENSZ azt javasolja az országoknak, hogy legalább két hónapi búzakészlettel rendelkezzenek, de Georgia nem tudja teljes mértékben ellátni magát búzával. Az országba irányuló gabonaimport fő része Oroszországból származik, és több mint 90%-ot tesz ki. A szövetség addig is találkozót kíván szervezni a köztársasági miniszterelnökkel, és gondoskodni kíván a liszt és a búza behozatali vámok közötti különbségének kiegyenlítéséről.

És ez még csak a kezdet. Számos szegény afrikai ország bajba kerülhet a következő hónapokban, ugyanis sokan az orosz és az ukrán gabonát importálták, de most az ukrán kivitel akadozik, a termelés pedig rettenetesen visszaesik a háború miatt, Oroszország meg Kínába exportál nagy tételekben, így más országok felé csökkent a részéről kimutatható kínálat.

Az India és mások által bevezetett exportkorlátozások logikus lépések, ugyanakkor globálisan nem segít a helyzeten, mert a termelő és a fogyasztó országok közti láncok megszakadásához vezet. Persze az alapvető probléma nem ez, hanem a hiány, nem véletlen, hogy Matteo Salvini is a békét szorgalmazza:

Ajánlott Cikkek