Hírek

Canterbury érsek: Az Egyesült Királyság menedékjogi terve istentelen

Canterbury érseke szerint a kormány azon terve, hogy menedékkérőket küldjön az Egyesült Királyságból Ruandába, “Istentelen” terv. Justin Welby húsvéti prédikációjában kijelentette, hogy Krisztus feltámadása nem az az idő, amikor „feladatainkat alvállalkozásba adjuk” – írja a BBC.

Borítóképen: The Lord Archbishop of Canterbury hivatalos portréja (forrás: https://members-api.parliament.uk/api/Members/4252/Portrait?cropType=ThreeFour via commons.wikimedia.org, szerző: Roger Harris, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

A héten bejelentett 120 millió fontos program keretében az Egyesült Királyság területére illegálisan belépő személyeket a kelet-afrikai országba szállítják, ahol kérvényezhetik letelepedési jogukat. Széleskörű ellenállásba ütközött, több mint 160 jótékonysági szervezet és kampánycsoport sürgette a minisztereket, hogy hagyják abba ezt a “kegyetlen” politikát. Az ellenzéki pártok és egyes konzervatívok is bírálták.

Welby úr a canterburyi katedrálisban húsvétvasárnap beszédében elmondta, hogykomoly etikai kérdések merültek fel a menedékkérők tengerentúli küldésével kapcsolatban” majd hozzátette:Az elvnek ki kell állnia Isten ítéletét, de ez nem állja ki. … És nem vethetjük lenemzeti felelősségünk súlyát, mint egy keresztény értékek által formált ország; mert felelősségünket áthárítani, még egy olyan országnak is, amelyik olyan jól akar teljesíteni, mint Ruanda, istentelen tett.”

A belügyminisztérium megvédte a tervet az érsek bírálatával szemben, mondván, hogy az Egyesült Királyság „büszke múltra tekint vissza” a rászorulók támogatására, és a letelepítési programok százezreknek biztosítottak „biztonságos és legális utat a jobb jövő felé”.

„A világ azonban soha nem látott mértékű globális migrációs válsággal néz szembe, és változtatásra van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy az aljas embercsempészek kockáztassák az emberek életét, és helyrehozzuk a megromlott globális menekültügyi rendszert” – mondta a szóvivő.

A belügyminisztérium közölte, hogy Ruanda biztonságos, és a követeléseket a nemzetközi emberi jogi törvényeknek megfelelően fogja feldolgozni.

Pénteken kiderült, hogy Priti Patel belügyminiszternek személyes felelősséget kellett vállalnia a tervért, mivel ritka „minisztériumi utasítást” adott ki, a tisztviselők aggodalmai ellenére, mert a program költségei nem teljesen ismertek. Az elmúlt 30 évben csak másodszor adtak ki ilyen miniszteri utasítást a Belügyminisztériumban.

A Belügyminisztérium nyilvánosságra hozta Matthew Rycroft, a minisztérium legmagasabb rangú köztisztviselője és Patel asszony közötti levélváltást, amelyben kifejti gondolatait.

A belügyminiszternek írt levelében Rycroft úr azt írta, hogy a „magas politikai költségek ellenére” elfogadta, hogy „potenciálisan jelentős megtakarítások” származnak abból, hogy elriasztják az embereket attól, hogy illegálisan lépjenek be az Egyesült Királyságba.

Mindazonáltal figyelmeztette, hogy szerinte nincs “elegendő bizonyíték” annak bizonyítására, hogy a politikának “elég jelentős elrettentő hatása lenne ahhoz, hogy a politika ár-érték arányos legyen”. De válaszában Patel asszony kijelentette, bár elismerte a rendszer azonnali ár-érték arányának értékelését, “intézkedés nélkül a költségek tovább emelkednek [és] továbbra is életek fognak veszni”.

Hozzátette, hogy véleménye szerint “meggondolatlan lenne megengedni a számszerűsíthető és dinamikus modellezés hiányát… késleltetni egy olyan politika megvalósítását, amelyről úgy gondoljuk, hogy csökkenti az illegális migrációt, életeket menthet meg, és végső soron megtöri a csempészbandák üzleti modelljét.”

Nos, a britek tehát darabra adják-veszik a menekülteket, és azt mérlegelik, hogy milyen politikai és anyagi hozadéka van, ha Ruandába „exportálnak” (majdnem azt írtuk, hogy internálnak…), miközben kiderül az is, hogy a menekültek anyagi értelemben nem hasznosak. Hát újabb hazugság dőlt meg!

Ajánlott Cikkek