Hírek

CDU: Kiütéses győzelem!

Schleswig-Holsteinban, tartományi választásokat tartottak, amelyen az országos szinten vezető ellenzéki párt, a CDU 43,4 százalékos eredménnyel egyértelmű győzelmet aratott. Öt évvel ezelőtt a CDU még csak 32 százalékos eredményt ért el, ezt most több mint 10 százalékponttal múlta felül, 34 helyet szerezve a 69 tagú kieli parlamentben.

Borítóképen: Schleswig-Holstein térképe az Északi-tenger-Balti-tenger csatornával (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Joe MiGo, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

A második legjelentősebb erő 18,3 százalékkal a Zöldek lettek, megelőzve a nagyon rossz teljesítményt nyújtó SPD-t is, amely jelenleg Németország vezető kormánypártja.

Az SPD történelmi vereséget szenvedett a tartományban, mindössze 16 százalékot szerzett.

A liberális FDP szintén visszaesést szenvedett el, és 6,4 százalékot ért el.

Az SPD a Zöldekkel, valamint az FDP-vel alkotja ma az ország kormányát. Az igaz, hogy ez csak egyetlen tartományi választás volt (eddig a CDU a Zöldekkel és az FDP-vel kormányzott), de a számok mégis azt mutatják, hogy;

A németországi választóknak igencsak elege van a balos-zöld ámokfutásból, amit kényszerből kormányzásnak neveznek…

Úgy tűnik tehát, hogy azt a hitelt, amit a választók a múlt év vége felé megelőlegeztek a Scholz vezette kormánynak, illetve a mögötte álló pártoknak, máris sikeresen eltapsolta a határozatlan, és határozatlanságában Németországot egyre rosszabb helyzetbe sodró balos-zöld összefogás.

Igen ám, csak még hosszú évekig lesznek kormányon… Ez nem sok jót ígér Németország számára – és számunkra sem…

Ajánlott Cikkek