Hírek

Célkeresztben: A kommunikáció és a hadiipari vállalatok

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője beszámolt az elmúlt 24 óra eseményeiről, és megnevezte azokat a célpontokat, amelyeket a közeljövőben támadnak az orosz erők. A szóvivő nem földrajzi helyeket jelölt meg, így várható, hogy Ukrajna-szerte lesznek támadások, hanem egyes olyan funkciókat ellátó létesítményeket, melyek az ukrán erőket segítik.

Borítóképen: OTR-21 Tochka, Azerbajdzsán Fegyveres Erők Napja, 2011 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gulustan, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A beszámoló szerint Fedorivkában, Vinarivkában és Antopilban található kommunikációs központokat támadták nagy pontosságú fegyverekkel. Ezek megsemmisüléséről adott hírt Konasenkov vezérőrnagy, aki mindezen túlmenően az Antonov repülőgépgyár területén lévő lőszerraktár megsemmisítéséről is beszámolt.

Fedorivka Luck és Zsitomir között található nagyjából félúton, a kelet-nyugat irányú E40-es út mellett, Vinarivka Koroszteny és Kijev között található az M07-es út mellett, míg Antopil Zsitomirtól dél-keleti irányban található. Talán ez utóbbi kivételével elmondható, hogy most már a kelet-nyugati összeköttetést célozzák az orosz támadások, számukra úgy tűnik, hogy Kijev, Dnyipro, Zaporizzsja utánpótlásvonalainak elvágását célozzák.

Úgy tűnik, hogy a kommunikációs egységek felszámolása ezekkel a lépésekkel nagyrészt megvalósult, így most Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán hadiipari létesítmények következnek, egyben felhívta a figyelmét a zsoldos erőknek, hogy Oroszország előtt ismert a tartózkodási helyük, és tűz alá fogják venni őket, mint korábban Lviv mellett!

A beszámolóban elhangzott még, hogy az ukránok a szakadár területeket Tocska-U típusú rakétával lőtték, kazettás robbanótöltettel. Ezt ugyan lelőtte a légvédelem, de még szétrepülő darabjai így is kioltották 20 ember életét, további 16 pedig megsérült. A vezérőrnagy szerint az ilyen típusú fegyver bevetéséről a döntést minimum hadseregcsoport-parancsnoksági szinten kellett meghozni, az ukrán fegyveres erők kijevi vezetésének jóváhagyását követően.

Oroszország szerint az ukrán fegyveres erők a Tochka-U rakétát Donyeckre lőtték ki, és 20 ember meghalt, köztük gyerekek is

Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert korábban hasonló eszköz bevetésénél az ukránok népirtással vádolták az oroszokat, de mint akkor is írtuk, a fegyver mindkét fél rendelkezésére áll, és most úgy tűnik, mindkét oldalon használják is azt.

A harc tehát egyre élesebb, és most már nem minden esetben válogatják meg a felek az eszközöket. Ezt látjhatjuk Mariupolban is.

Úgy tűnik tehát, hogy a mariupoli katlan mellett az orosz erők fő csapásiránya most egyre nyugatabbra tolódik, és módszeresen tovább folytatják a nagypontosságú támadóeszközökkel végrehajtott szelektív támadásokat is.

Ajánlott Cikkek