Hírek

Christian Lindner „politikai nyitott” az orosz központi bank külföldi eszközeinek lefoglalására

A német pénzügyminiszter, a német Liberális Párt vezetője kifejezte bejelentette „politikai nyitottságát” az orosz központi bank külföldi eszközeinek lefoglalásának ötletére – számolt be az El Mundo spanyol lap.

Borítóképen: Christian Lindner (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Martin Rulsch, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Szerinte a kérdést a G7-országok és az Európai Unió tárgyalja; „terítéken vannak a javaslatok”.

„A magánvagyon sorsáról szólva Lindner megjegyezte, hogy „meg kell nézni, mi lehetséges a törvény szempontjából. Tisztelnünk kell a jogállamiságot, még akkor is, ha orosz oligarchákkal van dolgunk” – mondta a pénzügyér.

Azt meghagyjuk a jogászoknak és más szakembereknek, hogy a vagyonok lefoglalására milyen lehetőségek vannak, de a nyilatkozat két igen fontos elemet tartalmazott. Igen, az egyik a jogállamiságra való hivatkozás – miközben azon megy a meló ezerrel, hogyan lehetne az orosz vagyont lenyúlni… Mert abban biztosak lehet, hogy ha ennek meglennének a jól kimunkált jogi, törvényi alapjai, már megtették volna.

Vagy… Vagy itt is az a helyzet, mint a fegyverszállításoknál – legalábbis, ami a nehézfegyverzetre vonatkozik. Adnak is, meg nem is, de leginkább nem, mert tartanak azért éppen eléggé a gázcsapok elzárásától… Márpedig éppen az említett interjúban az is elhangzik, hogy egyelőre Németország nem tud lemondani az orosz gázról.

És a jogállamiságra hivatkozva ki lehet bújni ez alól a nyilván Amerika által sugallt lépéstől.

A másik fontos dolog, ami elhangzott – és ez aztán tényleg fából vaskarika! -, hogy a pénzügyminiszter hangsúlyozottan politikai nyitottságról, avagy elköteleződésről beszél!

Álljunk már meg! Hol feladata a „politikacsinálás” egy pénzügyminiszternek? Politikai alapon nem lehet egy ország pénzügyeit intézni! Azaz lehet, de az ide vezet, ahol most tartunk…

Szép baleset ez, de a nagy baj az, hogy ennek mi is megisszuk a levét!

Ajánlott Cikkek