Hírek

Cinikus, vagy logikus? Oroszország humanitárius folyosót nyit – Oroszország felé

Elsőre cinikus lépésnek tűnik, hogy Oroszország humanitárius folyosót nyit, de nem ám nyugat felé, hanem keletre, azaz Oroszország irányába négy ukrajnai városból. Az érintett városok feltehetően Szumi, Mariupol, Harkov, és Kijev. Mielőtt elhamarkodottan ítélnénk, nézzük meg, miért is merül fel, hogy ez inkább egy logikus lépés, semmint egy cinikus fricska az ukránoknak!

Borítóképen: Egy evakuációs útvonal tábla Kiheiben, Hawaii (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kelapstick, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Kezdjük azzal, hogy a keletre menekülő ukránokkal szembeni bánásmód tekintetében nem vagyunk meggyőződve arról, hogy problémás lenne, hacsak nem azért, mert az oroszok forrásai korlátozottak a nyugati országokkal összehasonlítva. ugyanakkor mi okuk lenne az oroszoknak arra, hogy rosszul bánjanak azokkal az ukrán nemzetiségű menekültekkel, akik civilek, és – miután Oroszországba menekülnek – azok is maradnak, azaz nem vesznek részt semmilyen formában a harcokban, tehát nem lépnek fel az oroszok ellen!

Másrészt pedig – és ez még fontosabb motivációs tényező lehetett az orosz döntésnél! – ezekben a városokban, és a hozzájuk tartozó területeken nagyszámú orosz nemzetiségű lakosság is él! Az ő helyzetük különösen kényes ezekben a napokban, hiszen az ukránok – érthető okoknál fogva – nem bíznak meg bennük, és Moszkva már korábban is jelezte, hogy véleménye szerint egyfajta népirtás folyt ellenük már a háború kitörése előtt is.

Ez utóbbi vita tárgya, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az oroszokat, orosz állampolgárokat nem látja szívesen a Nyugat, így nekik nincs hova menniük, mint Oroszországba.

Ezzel együtt; az lenne az egészséges, ha mind a nyugati, mind a keleti irány nyitott lenne, és azok a civilek, akik – bármi is legyen a harcok kimenetele! – csakis veszíthetnek, elhagyhatnák végre a harcok színhelyét!

Ez nem sikerült, de talán majd ma, ugyanis vannak hírek, miszerint újra megpróbálják biztosítani a tűzszünetet az evakuáláshoz.

Ajánlott Cikkek