Hírek

CNN: Törökországot kizárhatják a NATO-ból!

Az, hogy Törökország Svédország és Finnország rovására blokkolja a NATO terjeszkedését, azzal fenyegeti Ankarát, hogy kizárják az észak-atlanti szövetségből. Ezt a véleményt a CNN rovatvezetője, David Andelman fejtette ki.

Borítóképen:  A török ​​különleges erők parancsnokságának katonái a 2020-as bakui győzelmi parádén (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Azerbajdzsán Köztársaság elnökének hivatalos honlapja / President.az, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Már sokszor felmerült Törökország NATO-ból való kizárásán, különösen azután, hogy Erdoğan török ​​elnök három évvel ezelőtt orosz S-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól” – mondta.

Az újságíró megjegyezte azonban, ez gyengítheti a szövetség pozícióit egy stratégiailag fontos régióban.

„Kevesen akarják megkockáztatni, hogy az Egyesült Államok után a legnagyobb állandó hadsereget elveszítsék a NATO-tól, különösen azt, amely a stratégiailag fontos Boszporuszot ellenőrzi és hozzáféréssel rendelkezik a Fekete-tengerhez”– magyarázta.

Andelman hozzátette, hogy Robert I. Rothberg, a harvardi professzor és a Kennedy School of Government alapító igazgatója azt mondta neki, hogy a szövetségre vonatkozó egyhangú döntési szabály elavult, annak ellenére, hogy a részt vevő országok deklaráltan elkötelezettek a demokratikus megközelítések mellett.  

A professzor a szerző szerint biztos abban, hogy az „egyhangúság eleve butaság” volt, és át kell gondolni.

Ezek szerint a NATO kész Amerika érdekeit szolgálva egyfajta Népszövetséggé silányulni, amely szervezet eleve érdekérvényesítésre és nem védelemre alakult, még akár annak árán is, hogy stratégiai pontot ad fel Törökország kizárásával.

Ne feledjük a török haderő (a kiképzett tartalékosokkal együtt!) létszámában a második legnagyobb a NATO országok közül a maga 1 milliót meghaladó katonaságával, és hadi képességeik szerint is benne vannak az első 10-12-ben!

Arról nem is beszélve, hogy Törökország földrajzi helyzeténél és politikai beállítottságánál fogva természetes szövetségese Oroszországnak…

Egyébként mindebből „csupán” annyi következik, hogy Törökország többet engedhet meg magának, mint úgy általában a NATO tagországok. Kivéve természetesen az Egyesült Államokat!

Ajánlott Cikkek