Hírek Vélemény-cikkeink

COVID: Kína tagad, cáfol és figyelmeztet!

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zsao Lijian hétfőn azt állította, hogy az amerikai jelentés “teljesen ellentmond a tényeknek”, de mára – saját kutatások eredményeire hivatkozva – bizonyított tényként közölték, hogy a denevérektől származik a vírus. Sőt, továbbmentek; azt mondják ugyanis, hogy a COVID-19 csak az egyik olyan koronavírus faj, amelyik súlyos légzőszervi betegséget okoz, és szintén képesek állatról emberre terjedni.

Ez tehát azt jelenti, hogy újabb járványok indulhatnak el a térségből (vagy máshonnan)? Nem feltétlenül, ugyanis az egy lépcső, hogy a vírus állatról emberre képes átterjedni, de az már egy másik lépés, hogy emberről emberre is terjedjen. Ezzel együtt – ha igazak a hírek – több figyelmet érdemel a téma, de még mindig tartjuk magunkat ahhoz a nézőponthoz, hogy hiteles eredményt csakis egy kizárólag szakmai alapon működő nemzetközi kutatócsoport tudna felmutatni.

De menjünk sorba, nézzük, mit állítanak a kínaiak! Kedden megjelentettek egy tanulmányt, amiben kilenc olyan vírusról írnak, amik a koronavírus egy új törzséhez tartoznak, és távoli rokonai a világban fertőző COVID-19-nek. A publikált anyagban azt írják, hogy 2015-ben a dél-nyugati Jünnan tartományban egy adott bányát látogatók körében több ember megbetegedett. A mintákat megvizsgálva arra jutottak, hogy nem a COVID-19 okozta a megbetegedéseket, de súlyos légzőszervi megbetegedést okoztak. Ez pedig igen rossz hír, mert ez azt jelenti, hogy több olyan koronavírus-faj is létezhet, amely képes embereket megbetegíteni.

Az korábban is tudtuk, hogy több koronavírus-faj is létezik – egy ilyet, az RaTG13 névre kereszteltet februárban jelentettek be a tudósok -, de közöttük sok olyan van, mint az RaTG13, ami nem tudott jól kötődni az emberi sejtekhez, így komoly problémát nem okoz. A mostani tovább nyolc koronavírus esetében nem tudni további adatokat (hogyan kötődik, emberről emberre terjed, hogyan fertőz?), ugyanakkor az tény, hogy több esetben megbetegedéseket okoztak!

Ismeretes, hogy a WHO vizsgálata valószínűtlennek nevezte az ember által kifejlesztett vírusról szóló teóriát, ugyanakkor az Egyesült Államokból egyre több olyan vélemény érkezik, miszerint laboratóriumból szabadult ki a járványt okozó vírus.

Fontos megjegyezni, hogy sem a mostani kínai tanulmány, se pedig a WHO jelentése nem jutott el odáig, hogy megfejtse a járvány kitörésének körülményeit, sem pedig a nulladik napot, illetve beteget nem sikerült azonosítani, így legfeljebb csak valószínűségekről beszélhetünk…

Ahogy telik az idő, egyre kisebb az esély arra, hogy valaha is kiderüljön, hogyan és miért tört ki a járvány, ami rendkívül komoly mulasztás az illetékesek részéről, ugyanis – ha hinni lehet a kínai tanulmánynak – úgy tűnik, hogy egész csapat vírus áll a startvonalon arra várva, hogy elinduljon, és letarolja a világot! Sajnos azonban ma Kína és az Egyesült Államok viszonya egyre rosszabb, a politika pedig beszivárgott a vírusról folyó vitába is, így egyre esélytelenebb a tények feltárása.

Mi a megoldás? Úgy tűnik az nincs…

Ajánlott Cikkek