Vélemény Vélemény-cikkeink

Csak a szokásos – rasszizmus, kirekesztés…

Mint tudjuk, problémás a londoni rendezés az elődöntők és döntők tekintetében, mert az UEFA nem feltétlenül tudja vendégül látni VIP-vendégeit. Igen, Nagy-Britanniában a COVID indiai variánsa annak ellenére is komoly felfutást okozott a fertőzöttségben, hogy az átoltottság viszonylag magas. Logikus döntés lenne London helyett Budapest, de… De megindult az ellenpropaganda! Rasszista nácik lettünk megint – egyesek szerint.

Borítókép: A magyar szurkolók köszöntik csapatukat (forrás: infostart.hu)

Mint tudjuk, a német válogatott elleni müncheni meccsre szivárványszínben szeretnék kivilágítani a rendező stadiont, és a város is kigondolta, hogy szivárvány-zászlókkal köszönti a magyar válogatottat. Ennek oka a pedofil törvény, amit homofóbnak mondanak. Mi ebben nem fogalmazunk meg véleményt, nem ez a témánk! Az valahol érthető, ha a németek – akik még lazán ki is eshetnek, ha nem nyernek ellenünk… – mindent bevetnek annak érdekében, hogy kizökkentsék az egyébként igencsak összeszedett magyar válogatottat, bár a sport szellemiségével ez sem összeegyeztethető…

Az viszont már egyáltalán nem megengedhető, hogy egy sportrendezvényre bevigyék a politikát! Márpedig egy focimeccs (ahogy más sportágakban minden erőfelmérő) nem csak a stadionban, hanem azon kívül is sportrendezvény! Gondoljunk csak bele; kinek jutna eszébe szivárvány-színre színezni a stadiont, ha nem lenne éppen EB, és nem látogatna oda a magyar válogatott?  De ugyanez igaz a város fellobogózására is! Bár a Pride alkalmából biztosan ez is megtörténik, de most kifejezetten a labdarúgó-mérkőzés adja meg az alkalmat! Még egyszer leszögezzük; pedofil törvényt nem véleményezzük, de a FIFA és UEFA szabályai szerint nem az a kérdés, hogy egy politika megfelelő, vagy sem, amikor az a kérdés, hogy be lehet vinni a sportrendezvényre, vagy sem, hanem a politikát nem lehet bevinni. Slussz! Nincs más rendelkezés!

És akkor most jöjjön a másik „nagy húzás”, amit immár évtizedek óta nyomnak a szerencsétlen szerencsések… Londonnak nyilván nem tetszene, ha Budapestre hoznák az elődöntőket, és a döntőt, így most – értelemszerűen… – gyorsan kitalálták azt, ami a legordasabb hazugság a magyar szurkolókkal kapcsolatban! Persze erre nincs bizonyíték, ugyanakkor az UEFA-nál komoly lobbierő – a FIFA szabályalkotó bizottságán (IFAB) keresztül például… – az Angol Labdarúgó Szövetség (FA). Persze az UEFA maga vette észre, hogy egyes szurkolók Benzema és Mbappe labdaérintéseinél huhogott, és rasszista bekiabálásokat engedett meg magának! Vagy elhisszük, vagy nem…

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a francia válogatott esetében bőven lett volna alkalma a szurkolóknak ugyanígy eljárni, de valamiért – ezek szerint… – mégsem tették. Bogba, Kanté vagy éppen Kimpembe esetében valamiért nem voltak ilyen megnyilvánulások. Hát a fene meg tudja, de ez egész egyszerűen nem életszerű, másrészt pedig – egyetértve azzal, hogy nem kell huhogni – majd’ 60.000 szurkoló között biztosan akad egy pár, aki megsért bizonyos viselkedési normákat. Vagy talán éppen az a baj, hogy Budapesten teltház előtt lehet megrendezni a mérkőzéseket?

Lehet, mert például a szlovák egészségügyi minisztérium aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy Magyarország – Portugália meccs miatt újra berobban a járvány. Kérték, hogy mindenki jelezze, aki ott volt a Puskás Arénában, hogy ott volt, és kap ingyenes PCR-tesztet. Érthető az aggodalom, hiszen oltás helyett északi szomszédunknál csak a politikusok vitáiról szólt az elmúlt egy év… Talán tetszettek volna tenni valamit, és nem hagyni megromlani például az orosz oltóanyagot! De mindegy is, abban a témában sem osztottak lapot nekik, de jól látható az irigység most, amikor a helyzet másképp alakul a magas átoltottság okán!

Szóval, akkor most rasszisták meg homofóbok, na meg nácik vagyunk? Nehogy már valaki bevegye már ezeket a hülyeségeket!

Ajánlott Cikkek